Kanuna ilk kez 'asgari maktu ÖTV' kavramı giriyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kanuna ilk kez 'asgari maktu  ÖTV' kavramı giriyor
Doviz.com
25 Temmuz 2026 13:49

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ÖTV düzenlemelerini yorumladı. Özpeynirci, düzenlemelerin bugün için anlam ifade etmediğini ancak gelecek için yasal bir altyapı oluşturduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan ÖTV düzenlemesiyle otomobil ve motosikletlerde uygulanacak asgari maktu vergi tutarları belirlendi.

Yasaya göre binek otomobiller ve insan taşımak amacıyla üretilen diğer motorlu taşıtlarda uygulanacak asgari maktu ÖTV tutarı 100 bin liradan az olamayacak. L sınıfında yer alan motosikletler için ise bu tutar 30 bin lira olarak belirlendi.

Belirlenen asgari vergi tutarları, her yıl Vergi Usul Kanunu kapsamında açıklanan yeniden değerleme oranı doğrultusunda artırılacak.

Düzenlemeye göre T sınıfındaki traktörler ile L sınıfında yer alan içten yanmalı motorlu araçlar ve motor gücü 4 kW'ın altında bulunan elektrikli araçlar asgari maktu vergi uygulaması dışında tutuldu.

Buna karşılık motor gücü 4 kW ve üzeri olan elektrikli L sınıfı araçlar ile binek otomobiller yeni sistem kapsamına alındı.

Yasayla Cumhurbaşkanına, ÖTV tutarlarını ve asgari maktu vergi miktarlarını belirli sınırlar içinde artırma veya indirme yetkisi de verildi. Buna göre Cumhurbaşkanı, mevcut tutarları 10 katına kadar artırabilecek veya sıfıra kadar indirebilecek yetkiye sahip olacak.

Öte yandan yeni düzenlemeyle birlikte ÖTV hesaplanırken yalnızca motor silindir hacmi değil, araçların çekiş sistemi de vergi belirlenmesinde dikkate alınabilecek kriterler arasında yer alacak.

Özpeynirci: Yasal altyapı oluşturuldu

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni ÖTV düzenlemesini değerlendirdi.

Özpeynirci, düzenlemenin bugün için anlam ifade etmediğini ancak gelecek için yasal bir altyapı oluşturduğunu belirttiği değerlendirmesinde şunları aktardı:

“Bugün için aslında çok fazla bir şey ifade etmiyor. Çünkü zaten mevcut fiyatlar ve ÖTV sistemi içinde 100 bin TL’nin altında ÖTV ödeyen yeni bir binek otomobil fiilen bulunmuyor.

Ancak bana göre asıl önemli nokta, kanuna ilk kez 'asgari maktu ÖTV' kavramının girmesi. Bu, bugünden çok geleceğe yönelik bir altyapı düzenlemesi gibi görünüyor. İleride bu tutarların artırılması veya yeniden belirlenmesi halinde bunun yasal zemini şimdiden oluşturulmuş oluyor.

Kısacası bugün piyasaya etkisi sınırlı olabilir ama gelecekte bu rakamların revize edilmesine şaşırmamak gerekir.”

İLGİLİ HABER Otomobillerde çekiş sistemine göre verginin önü açılıyor TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeyle, otomobillerde ÖTV oranları belirlenirken motor silindir hacminin yanı sıra çekiş sisteminin de dikkate alınabilmesinin önü açılıyor.