Kapalı Çarşı ve bankalar arasındaki makas açılıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kapalı Çarşı ve bankalar arasındaki makas açılıyor
Doviz.com
12.04.2023 09:06

KKM'de faiz üst sınırının kaldırılması sonrasında TCMB'nin %8,5 olan politika faizinin aksine TL mevduat faizinde 20 yılın zirvesi görülürken, bankaların yüksek montanlı TL mevduata verdiği faiz ise %35'e yaklaştı. Kur tarafında ise Kapalı Çarşı ve bankalar arasındaki döviz fiyatları arasında 40-50 kuruşa varan farklar oluştu.

Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre TCMB tarafından bankalara, “döviz fazlası olanlara doları daha yüksek kurdan satın” talimatı gönderildi.

Bu olağan dışı adımla ise kambiyo rejiminde kısıtlama olan ülkelerin başvurduğu bir yöntem olan ‘çoklu kur' döneminin kapıları aralandı. Yine Merkez Bankası'nın talimatı ile bankalar döviz alış satış fiyatı arasındaki farkı ciddi düzeyde artırdı.

Ekonomistler ise piyasada ortaya çıkan ‘ikili kur ve ikili faiz' tehlikesinin yarattığı tahribatın giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

"Görülmemiş bir krizle sonuçlanabilir"

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale süreci eleştirdiği Twitter hesabında “Kur piyasasında kusursuz fırtınanın geldiğini nasıl anlarsınız? Spot piyasa ile Kapalı Çarşı arasındaki marja bakarak! Geçen hafta yüzde 1'lerde olan marj şimdi yüzde 2,5-3'lere doğru gidiyor” dedi. Özlale, “Kapalı Çarşı'da oluşan fiyat değişimi yüzünden bazı bankalar oraya işlemi kapatmış durumda. Hal böyle olunca spot piyasa ile Kapalı Çarşı arasındaki marj büyüyor. Bu hayra alamet değil. Ekonomi yönetimindeki cehaletin sonucu eşi benzeri görülmemiş bir krizle sonuçlanabilir” yorumunu yaptı.

"Kamu bankaları risk alıyor"

Piyasalarda oluşan ‘çoklu faiz'e dikkat çeken Ekonomist Güldem Atabay ise özel bankaların şirketlere düşük faizden kredi vermezken, tahvil tutma pahasına ihtiyaç kredi faizlerini yükseltiklerini, kamu bankalarının ise vatandaşın cebinden sermaye ekleyerek risk aldığını ve kredi kullandırdığını söyledi.

REKLAMI KAPAT X