Kartlı harcamalardan yeni rekor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Kartlı harcamalardan yeni rekor
Doviz.com
11.08.2023 09:55

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere 4 Ağustos haftasında kartlı harcamalar 181,6 milyar TL ile rekor tazeledi.

Sanayi üretiminde ikinci çeyrekte yıllık bazda gerileme dikkat çekerken, iç tüketime ilişkin göstergelerde yukarı yönlü ivmenin devam ettiği izleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 4 Ağustos haftasında banka kartı ve kredi kartı işlemler tutarı yüzde 2,1 artışla 181,6 milyar TL seviyesine yükseldi.

Böylelikle kartlı harcamalarda yeni rekor görüldü.

Ekonomist Bürümcekçi'nin değerlendirmesine göre bu artışa vergi ve BES ödemelerinin 0,7 milyar TL artış ile sınırlı yukarı yönlü etkide bulunduğu izlendi.

En yüksek artışlar hizmet, gıda ve eğitim-kırtasiyede

Kartlı harcamalarda tüketim kategorileri incelendiğinde artışlar genele yayıldığı, bunun yanında en belirgin haftalık artışların hizmet sektörleri, çeşitli gıda ve eğitim-kırtasiye harcamalarında yaşandığı görüldü. Harcamaları azalan az sayıda alt gruplar arasında ise elektrik-elektronik ve mobilya öne çıktı.

Bu işlemlerden ayrı olarak açıklanan internet üzerinden yapılan alışverişlerde ise haftalık 2,1 milyar TL azalış ile 57,3 milyar TL’ye düşüş kaydedildi.

Kartlı harcamalarda internet dahil, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi de yüzde 152 artış ile hızlanma kaydetti.

İLGİLİ HABER Yeni faiz oranı sonrasında kredi kartı faizleri ne kadar artacak? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 250 baz puan artırmasının ardından kredi kartı ve kredi mevduat hesapları (KMH) faiz tavanı da yükseldi.
REKLAMI KAPAT X