Kasapoğlu: 27 milyar liralık borcu gençlerimizin omzundan aldık

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kasapoğlu: 27 milyar liralık borcu gençlerimizin omzundan aldık
Doviz.com
25.11.2022 16:54

Bakan Kasapoğlu, 27 milyar liralık KYK borcunun gençlerin omzundan alındığını belirterek, “Öğrenim kredisi yapılandırma işleminden yararlanacak öğrencilerin sorgulamaları an itibariyle e-devlette başlamıştır.” dedi.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan KYK borçlarına uygulanan faizlerin silinmesine yönelik getirilen düzenlemeyle, üniversite öğrencilerinin aldıkları KYK kredi borçlarının faiz ve enflasyon farklarının silinmesi kararı alınmıştı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, öğrencilerin kredi borçlarının silindiğini ve sorgulamaların an itibariyle e-devlette başladığını belirterek, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Türkiye burs ve kredi imkanlarında dünyanın en geniş altyapısını sunan ülkelerden biridir. Cumhurbaşkanımız yaz başında müjdeyi paylaşmıştı. Meclis açılır açılmaz 1961'de yapılan bu kanun tamamen değiştirildi. Öğrenim kredisi borcu neyse geri ödeme de öyle olacak. Gençler aldıklarının üzerine ilave fark ödemeyecek. Bu düzenlemeden kredi almaya başlayacaklar, kredi alacaklar ve kredileri geri ödeme dönemine geçen herkes faydalanacak. Böylece toplamda 27 milyar 15 milyon liralık bir tutar gençlerimizin omuzundan alınmış oluyor. Ödenmeyen taksitlerden endeks tutarları tahsil edilmeyecek. An itibarıyla da e-devlet üzerinden endeks tutarlarına erişimi de başlattığımızı müjdelemek istiyorum. Endeks kaldırılmış borç tutarlarını gençlerimiz ödeyebilirler."

Bakan Kasapoğlu ayrıca GSB burs ve kredi başvuru süresinin uzatıldığını da duyurdu.

"Kredi ve burslarla ilgili süreci başlattık. Yoğun talep aldık. Talep değerlendirme süreci başlamış oldu. Dijital ortamlarda objektif kriterlerle bu süreci hızlı şekilde yönetiyoruz. Çeşitli nedenlerle başvuru yapamayan gençler oldu. Onların bu taleplerini değerlendirerek an itibarıyla başvuru sürecini tekrar başlatıyoruz. Yarın 23:59'a kadar krediye başvuramayanlar başvuru yapabilecekler.”

Yurt ücretlerine hiçbir güncelleme yapılmadığını da vurgulayan Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Fiyat artışı söz konusu olmadı. Fiyatlarımız 270 ila 450 lira arasında değişiyor. Aynı fiyatlarla devam ediyoruz. Gençlerimize elektrik, su, güvenlik, temizlik, çamaşır ve internet gibi imkanların tamamı ücretsiz bir ortamda sunuluyor. Kültür, sanat, spor faaliyetlerinde de yeni alanlar açtık. Beslenme desteğimiz 2,5 kat artarak aylık 1.800 liralık desteğe dönüştü. Gençlerimiz sabah kahvaltısı ve akşam yemeğine ücret ödemeden erişebiliyor."

REKLAMI KAPAT X