Katar’dan Türkiye'ye yeni yatırım hazırlığı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Katar’dan Türkiye'ye yeni yatırım hazırlığı
Doviz.com
24.09.2024 14:18

Türkiye'de yatırımları bulunan Katar, yakın zamanda yeni inovasyon yatırımları hazırlığında olduğunu duyurdu.

Katar Şeyhi Mansoor Al-Thani, İstanbul'daki GSA İnovasyon Zirvesi'ne katıldı. CNBC-e'den Alara Akgün’ün sorularını yanıtlayan Al-Thani, Türkiye’deki mevcut yatırımlarından çok memnu olduklarını söyledi.

Türkiye’nin özellikle çalışan bazında büyük yeteneklere sahip olduğunu söyleyen Katar Şeyhi, Türkiye’nin büyük potansiyel vadettiğini söyledi.

Katar Şeyhi Mansoor Al-Thani’nin konuyla ilgili aktardıkları şöyle oldu:

“Türk start-up girişimlerini başarılı buluyor musunuz? Girişimcilik ekosistemine yatırımlarınız var mı?

“Teşekkürler bu davet için ve Türk ekonomisine, küresel ekonomiye katkı imkânı sağladığınız için. Girişimcilik ve inovasyon benim kuvvetle inandığım ve üstünde sürekli düşündüğüm kavramlar. Küresel düşünmeye çalışıyorum. Türkiye büyük yeteneklere sahip. Harika çalışanlar var. Bazı unicornlar da Türkiye'ye geliyor. Büyük potansiyel vadediyor diyebilirim. Katar'ın Türkiye'deki yatırımlarının büyüklüğüyle ilgili farklı bilgiler var.”

“Yatırımların getirisi yüksek olurken, riski de yüksek oluyor”

Bugün itibarıyla portföy ve doğrudan olmak üzere toplam yatırımlarınızın büyüklüğü nedir?

“Türkiye'de çok büyük yatırım miktarlarından bahsetmiyoruz. Yatırımların getirisi yüksek olurken riski de yüksek oluyor. Miktar olarak birkaç milyon bandından söz edebiliriz. Ancak dediğim gibi teknoloji, inovasyon ve girişimcilik tarafı çok önemli. Ve buradan getirilerin yüksek olmasını bekliyorum. Risk yüksek olsa da riski iyi idare ediyoruz. Ben kendim girişimcilik ve inovasyon alanında 25 yıla yakın süredir çalışıyorum.”

Katar'ın toplam yatırım tutarı net olarak ne kadar?

“Ben bunu tam olarak bilmiyorum ama Katar'ın Türkiye'de ciddi yatırımları var. İlişkilerimiz çok iyi. Arkadaşlığımız, kardeşliğimiz var. Yatırım miktarının büyük olduğunu biliyorum ama tam rakamı bilmiyorum.”

“Türkiye ile daha çok bağlantı kurup, insan tanımak ve insana yatırım yapmak istiyoruz”

Türkiye'deki mevcut yatırımlarınızdan memnun musunuz?

“Fazlasıyla, evet. Benim yatırımım insanlar üzerine. Ben insanlara odaklanıyorum. Bu çok farklı. İnsanlardan, yatırımlardan ve yenilikten değer üretiyoruz. Yatırımımız projeler ve diğer konular üzerine değil. İnsanlara yatırım yapmak daha farklı ve değerlidir. Ben çok memnunum bu yatırımdan. Türkiye ile daha çok bağlantı kurup insan tanımak ve insana yatırım yapmak istiyoruz.”

Türkiye'ye yabancı yatırımlar son yıllarda ivme kaybetmişti ancak bu yıl beklentiler yeniden canlandı. Türkiye'de mevcut ekonomik durumu ve yatırım ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Bu küresel bir zorluk. Türkiye de bu zorlukları yaşıyor çoğu ülke gibi. Bana göre küresel ekonomiye yaklaşım biraz daha farklı olmalı. Çünkü sadece kalıpların dışına çıkmak değil kalıpları ortadan kaldırmak gerektiğine inanıyorum. Yenilik ve girişimciliğe odaklanmalı, farklı bir yöntemle çıkagelmeliyiz. Çünkü geleneksel yöntemler işe yaramıyor, geleneksel araçlar ekonomiye yardımcı olamıyor. Bu sebeple ben birçok insanla iletişime geçmeye çalışıyorum ve yetenek üstüne kurulu sürdürülebilir bir ekonomi oluşturmaya çalışıyorum.”

“Türk müteahhitler sadece Katar'da çalışmıyor”

Katar'ın 2023 vizyonu çerçevesinde Türk müteahhitler için ülkenizde fırsatlar neler?

“Harika aslına bakarsanız. Birçok Türk müteahhit sadece Katar'da çalışmakla kalmıyor, Katar üzerinden küresel ve bölgesel çalışmalara imza atıyorlar. Çünkü Katar'ın küresel pozisyonu küresel bir merkez olmak için harika.”

Etiketler: Katar Türkiye yatırım
REKLAMI KAPAT X