Kavcıoğlu: Enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kavcıoğlu: Enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı
Doviz.com
08.12.2022 15:52

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri'nde açıklamalarda bulundu.

Enflasyon ve asgari ücret ile ilgili konuşan Kavcıoğlu şunları kaydetti:

"Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum. Kur hareketleri dengede, finansman maliyetleri ise 1-2 ay değil alınan tedbirlerle Temmuz'dan bu yana KOBİ'lerde 20-25 puan, diğer firmalarda ise 15 puan aşağı geldi."

"Aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız politikalarla dengeyi koruyarak gittiğimiz sürece enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini öngörüyoruz."

"Bu ay kısmi gerileme oldu, aralık ve ocak aylarında da baz etkisiyle önemli bir gerileme bekliyoruz, kasım enflasyonuna baktığımızda enerji, ulaşım, temel mal ve hizmetlerde önemli bir düşüşün olduğunu görüyoruz."

"Gıdada da bu anlamda önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu."

"Liralaşma stratejimiz ile oluşturduğumuz makro ihtiyati tedbir seti ve faiz politikası, uluslararası kuruluşların gündeminde ve takibinde olan bütünleşik politikalar, bunları uyguluyoruz ve sonuç almaya başladık."

"Bunların hepsi enflasyon ve diğer politikalar üzerinde önemli bir etki yapacak. Sürdürülebilir kalkınmayla beraber (durdurulan ya da engellenen değil), sürdürülebilir fiyat istikrarının temelini oluşturacağız. Dönemsel değil kalıcı fiyat istikrarı sağlayacağız."

Asgari ücretin yükseldiği, enflasyonun düşük olduğu zamanlar var

"Biraz önce söylediğimiz enflasyonla ilgili baz etkisi dışında aşağı doğru fiyat artışlarına neden olacak çok sebep kalmıyor. Asgari ücretle ilgili şu çok önemli. Çalışmalarımız fiyatlara giydirilmiş durumda. Geriden gelen asgari ücretin fiyatlar üzerinde etkisi olacağını düşünmüyoruz. 2016 yılı aklıma geldi, yüzde 30'un üzerinde asgari ücret zammı verdiğimizde yüzde 8,5 enflasyon olmuştu."

REKLAMI KAPAT X