Kılıçdaroğlu: (Yıkılan binalarda) Kusur kimdeyse parayı onu vermesi lazım

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kılıçdaroğlu: (Yıkılan binalarda) Kusur kimdeyse parayı onu vermesi lazım
Doviz.com
21.03.2023 17:06

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, depremden zarar gören vatandaşlara yönelik, “Binayı alırken, devletin verdiği size güvence var. Sizin hiçbir kusurunuz yok. Kusur kimdeyse parayı onun vermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Millet Buluşması'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu konuşmasında ayrıca şunları kaydetti:

"Büyük bir dram yaşadık. 50 binin üzerinde can kaybımız var. Hem yaraları sarmak, hem sizlerle beraber olmak için bugün Nurdağı'ndayım. 

Depremin 2. günü de buradaydım. Hava soğuktu. Diğer illere gittim. Yaşanan dramı gördük. Can kayıpları, soğukta enkaz altında kalan insanları kurtarmak için çaba harcayan insanları gördük. Eli kolu bağlı kamu görevlilerini de gördük. Böyle bir deprem olabilir ama bir şekliyle bizim her türlü hazırlığı yapmamız lazım. Başka yerlerde de deprem oluyor hiçbir zaman 50 bin kişi hayatını kaybetmiyor. Binaların sağlam olması lazım, her türlü altyapının ulaştırılması lazım.

"200 bin fark ediyor"

Siyaset kurumunun halka doğruları söylemesi lazım. Söylemiyorsa ciddi bir güvensizlik oluşur. Bugün siyasetçiye güvenilmiyorsa temel nedeni budur. COVID-19 oldu, resmi rakamlar açıklandı 82 bin kişi hayatını kaybetti diye. Daha sonra Türkiye'de ölenlerin sayısı açıklandı 200 bin fark ediyor. İzin verin yasımızı tutalım. Yeni bir Türkiye'yi, yeni bir anlayışı başlatacağız.

"Binaların tamamı yapılacak, 5 kuruş alınmayacak"

Depremde yıkılan ve ağır/orta hasarlı bina sayısı 817 bin 48. Söz verildi. Size binalar yapacağız dediler. 2 yıl ödemesiz, 20 yıl taksitle size satacağız dediler. Ben Nurdağı'ndan bütün depremzede kardeşlerime söz veriyorum. Bu binaların tamamı yapılacak, 5 kuruş alınmayacak. Allah nasip ederse, 15 Mayıs'tan sonra göreceksiniz. Geleceğiz, sarayda oturmayacağız. 15 Mayıs'tan sonra tamamı yapılacak, anahtarı teslim edilecek.

Ev sahibi olan ve evi yıkılan vatandaşa sormak isterim. Bir müteahhit geliyor, binayı yapıyor. Sizin o binadan daire almanız için 23 imzaya ihtiyaç var. Bu 23 imzanın tamamı kamuya ait. 23 imza atılıyor sonunda da belediye izni veriyor. 'Bu bina sağlamdır. Bütün araştırmalar yapıldı' deniliyor. Sizde vatandaş olarak anlaşıyorsunuz, 23 imza atıldı, bu bina sağlam bunu satın alayım diyorsunuz, tek bir imza atıyorsunuz. Sizin binayı alırken, devletin verdiği güvence var. 23 imza var. Sizin hiçbir kusurunuz yok. Kusur kimdeyse parayı onun vermesi lazım.

Önüne gelen müteahhitlik yapıyor, bunu kurala bağlayacağız. Bir diploması, sınavı olması lazım. Her önüne gelen müteahhitlik mi yapar?"

REKLAMI KAPAT X