Ekononim yazarı Alaattin Aktaş, bir yıldır kira artışları için yüzde 25'lik tavan uygulandığını belirterek, “Anlaşılan bu sınırlama kağıt üstünde kalıyor. Öyle olmasa TÜİK yıllık kira artışını nisan itibarıyla yüzde 67 düzeyinde hesaplar mıydı?" ifadelerini kullandı.
Ekononim yazarı Alaattin Aktaş, kiralarda uygulanan üst sınır ve TÜİK'in kira artış verilerine atıfta bulunarak, "Kirada yüzde 25 sınırı hâlâ geçerli olduğuna göre bu oran ne?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Aktaş yazısında özetle şunları kaydetti:
" Peki geçen yıl yüzde 25 sınırı getirilirken TÜİK'e göre yıllık artış kaçtı; yüzde 80 mi, 100 mü? Hayır hayır, yalnızca yüzde 20 idi. Peki yüzde 20 artış hesaplanmışken niye yüzde 25 sınırı getirildi. Acaba iktidar da mı TÜİK'in hesaplamasına inanmıyor?
Aslında yapılması gereken tabii ki genel fiyat artışını frenleyecek adımlar atılmasıydı ve bunu yapacak olan da hükümetti ama işin kolayına kaçıldı ve biraz da sansasyonel olan tercih edildi.
Kira artışında yüzde 25 sınırlaması hala devam ediyor. Biraz kağıt üstünde ama... Zaten öyle olmasa TÜİK’in açıkladığı kira artışı yıllık bazda yüzde 25’in üstüne çıkar mıydı? İşte resmi veriler ortada... Yıllık kira artış oranı nisan ayı itibarıyla yüzde 67 düzeyinde.
Durun durun; “Ne yüzde 67 artışı, nerede kalmış bu oran” diye bana söylenmeyin! TÜİK böyle diyor.
Yüzde 25’lik sınırlamanın kağıt üstünde kaldığını hem TÜİK verilerinden görüyoruz, hem bu durum en yetkili ağızlar tarafından bir anlamda itiraf ediliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süre önce yaptığı konuşmada ne dedi: “Konut ve fiyat artışları can sıkıcı hale geldi. Bu yükselişi tetikleyen çok sebep olduğunu biliyoruz. Ama yine de bu tabloyu kabul edemeyiz. Makul ve orantılı, hiçbir sebebi olmadığı halde aç gözlülükten fahiş kira artışı yapanlarla tekrar göreve devamda bunların ümüğünü sıkacağız.”
Erdoğan’ın bu sözlerinden ne çıkarmak gerekir...
Demek ki yüzde 25 artış sınırlaması kağıt üstünde kalmış, tam anlamıyla uygulanmıyor. Demek ki TÜİK’in nisan ayı için yüzde 67 olarak ölçtüğü yıllık kira artışı da gerçeği pek yansıtmıyor, artış aslında çok daha fazla."