Kiralarda 33 bin liralık istisnanın kaldırılmasına yönelik düzenleme taslaktan çıkarıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kiralarda 33 bin liralık istisnanın kaldırılmasına yönelik düzenleme taslaktan çıkarıldı
Doviz.com
11.06.2024 09:29

Kira geliri elde eden ev sahiplerinin ödediği vergilere uygulanan 33 bin liralık istisnanın kaldırılmasına yönelik madde, kamuoyunda artan tepkiler sonrasında taslak metinden çıkarıldı.

Ev sahiplerinin kira gelirinin 33 bin liraya kadar olan kısmına vergi istisnası uygulanıyor. Bu tutar her yıl yeniden artırılıyor. 2023’te elde ettiği kira geliri 33 bin liranın altında kalanlar istisna sayesinde hiç vergi ödemiyor. Daha yüksek kira geliri elde edenler de 33 bin TL düştükten sonra kalan gelirleri üzerinden vergi ödüyor.

Üzerinde çalışılan vergi reformu taslağında ise kira geliri elde eden ev sahiplerinin ödediği vergilere uygulanan 33 bin liralık istisnanın kaldırılmasına yönelik bir madde konulmuştu. Madde yasalaşsa özellikle tek evini kiraya verip geçimini oradan sağlayan ev sahiplerinin vergisi artacaktı. Ancak maddeye kira vergisi ödeyen milyonlarca vatandaştan tepki geldi.

AK Parti içerisinden de komisyona, “Ev sahiplerinin büyük çoğunluğu kiradan geçiniyor. Yeni düzenleme direkt onları vurur. Çok evi olan zengin etkilenmez, çünkü istisnadan zaten bir ev için yararlanıyorlar” uyarısı geldi.

Bu gelişmelerin ardından Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre istisnayı kaldıracak madde taslaktan çıkarıldı.

Gayrimenkul vergisinde beklentiler sürüyor

Bayramdan hemen sonra Meclis’e sunulması planlanan vergi paketinin içerisinde ayrıca evini 5’inci yıldan sonra satanlardan da vergi alınması, ikinci ve daha fazla evi olanlara kademeli ilave emlak vergisi ve tapu harcı getirilmesi, gayrimenkul satışlarının düşük belediye rayici yerine gerçek piyasa değeri üzerinden yapılması gibi düzenlemeler de bulunuyor. Bu düzenlemelere de tepki geldiği ancak henüz maddelerin taslakta yerini koruduğu bildiriliyor.

İLGİLİ HABER Kısa çalışma yönetmeliği yeniden düzenlendi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle kısa çalışma yönetmeliği yeniden düzenlendi. 
REKLAMI KAPAT X