KKM’de kritik dönemece girildi: Bankaların TL mevduata %40 faiz vermesi bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
KKM’de kritik dönemece girildi: Bankaların TL mevduata %40 faiz vermesi bekleniyor
Doviz.com
28.08.2023 12:09

KKM’den TL mevduata dönüşüm hedefleri ile Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında bu hafta bankacılık sektörü yeni bir döneme giriyor. Buna göre, dönüşüm hedeflerini yakalamak için bankaların TL vadeli mevduat faizlerini yüzde 40’a çıkarması bekleniyor.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Kur korumalı mevduatın TL mevduata dönüşüm için önceki hafta Merkez Bankası tarafından devreye alınan uygulamalarda hesaplama tarihi bugün başlıyor.

Buna göre, bankacılık sektörü alınan kararlar gereği, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Bunu tutturamayan bankalar ise menkul kıymet alımı ile karşı karşıya kalacak.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan KKM’nin payını azaltacak yeni adım Merkez Bankası, TL mevduatları artıracak, KKM’nin ise mevduat içerisindeki payını azaltacak yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklikle, vadesi gelen KKM hesaplarının TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.

Bu hafta TL mevduatta faiz etkisinin görülmesi bekleniyor

Bankacılık sektörü kaynakları geçen hafta hafif kıpırdanma başlayan TL mevduat faizlerinde asıl hareketin ise bu hafta olmasını bekliyor.

Yüzde 30’un üzerine gelen 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizlerinin yüzde 35 - 40 seviyelerine yükseleceği öngörülüyor.

İLGİLİ HABER Uzmanlar, TCMB'nin KKM kararını değerlendirdi: Şimdi ne olacak? Uzmanlara göre Merkez Bankası'nın TL mevduatları artırmayı planladığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) kararı, bankaların vadeli mevduatı büyütme rekabetine girerek vadeli mevduat faizlerini yükseltmesine neden olabilir.
REKLAMI KAPAT X