2025 yılı içinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını sonlandırmayı hedefleyen TCMB, döviz yükümlülüğü bulunan firmaların döviz ve Türk Lirası (TL) hesaplarına yönelik KKM desteğini Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kaldırdı.
TCMB’nin geçen hafta yayımladığı para politikası metninde, 2025 yılına kadar dezenflasyon sürecinin belirginleşeceği, TL varlıklara olan talebin artacağı ve KKM hesaplarındaki azalmanın sürdürüleceği ifade edilmişti. Açıklamada, “TL mevduat payındaki artış ile birlikte bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme adımlarına devam edilecek ve yıl içerisinde KKM uygulaması sonlandırılacaktır” denilmişti.
2025 yılı para politikası metninde Kur Korumalı Mevduatın (KKM) sonlandırılacağını açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduattan (KKM) çıkışı destekleyecek yeni bir adım attı.
Buna göre TCMB, döviz yükümlülüğü bulunan tüzel kişilerin döviz veya Türk lirası cinsinden mevduat ve katılma hesaplarına sağlanacak destekle ilgili düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığını duyurdu.
KKM en az üç ay vade ile yapılırken ithalat bedeli veya döviz kredisi geri ödeme yükümlülüğü olan firmalara 1 ay vadeli KKM yapma imkanı getirilmişti.
Süreç nasıl gelişti?
KKM sistemi, Aralık 2021’de döviz kurlarındaki ani yükselişi kontrol altına almak amacıyla devreye alınmış, bu modelle, TL’de birikim yapan tasarruf sahiplerine dövize karşı koruma vaadi sunularak liralaşma teşvik edilmişti ancak döviz kurundaki artışın devam etmesi, bu sistemin Hazine ve Merkez Bankası’na mali yükünü artırdı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan merkezi yönetim bütçe verilerine göre, 2023 yılında dövizden dönüşümler hariç kur korumalı mevduata bütçeden 59 milyar 870 milyon 556 bin TL aktarım yapıldı.
Son alınan kararla birlikte ise KKM’nin kaldırılması yönünde önemli bir aşama kaydedilmiş oldu.
Kaynak: Resmi Gazete