KKM hesapları 10 haftada 400 milyar TL'ye varan hacim kaybetti

Okuma Süresi: 2 Dakika
KKM hesapları 10 haftada 400 milyar TL'ye varan hacim kaybetti
Doviz.com
02.11.2023 14:38

Kur korumalı mevduatlarda (KKM) düşüş ivmesi 27 Ekim haftasında da devam etti. Bu haftayla birlikte son 10 haftada KKM'de düşüş sürerken, yaşanan hacim kaybı ise 400 milyar TL'ye ulaştı.

Kur korumalı mevduatlarda düşüş ivmesi devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar 27 Ekim haftasında 62,3 milyar TL düşüş kaydetti.

Bu dönemde kur korumalı mevduatlarda toplam büyüklük 3 trilyona geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM'de toplam tutar 107 milyar dolar oldu.

Veriler son 10 haftada KKM'de 400 milyar TL'ye varan düşüş kaydedildiğini gösterdi.

KKM'de düşüş ivmesi devam ederken ekonomi yönetiminden KKM'den caydıran önlemler gelmeye de devam ediyor. Son olarak KKM'de zorunlu karşılıkların artırılması kararı alındı.

Buna göre KKM hesaplarında zorunlu karşılık oranını yükseltirken, Döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre 6 aya kadar vadeli KKM’de zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1’er yüzde puan artırıldı. Türk lirası cinsinden tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi. Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla söz konusu kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi de 31 Aralık 2023’ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete'de yayımlandı: KKM'de zorunlu karşılık oranı yükseltildi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirdi. Adımlarla bankacılık sisteminden 400 milyar TL'ye yakın likidite çekilmesi öngörülüyor.
Etiketler: KKM BDDK
REKLAMI KAPAT X