Koç Üniversitesi anketi: Hanehalkı enflasyonda temkinli görünümünü korudu

Okuma Süresi: 1 Dakika
Koç Üniversitesi anketi: Hanehalkı enflasyonda temkinli görünümünü korudu
Doviz.com
28 Temmuz 2026 14:12

Koç Üniversitesi'nin Temmuz 2026 Enflasyon Beklentileri Anketi'ne göre, hanehalkının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 45 seviyesinde sabit kalırken, hissedilen enflasyon yüzde 51'e geriledi.

Koç Üniversitesi’nin Temmuz 2026 Hanehalkı Enflasyon Beklentileri Anketi, tüketicilerin gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentisinin değişmediğini ortaya koydu. Ankete göre beklenti, bir önceki ay olduğu gibi yüzde 45 seviyesinde kaldı.

Araştırma sonuçlarına göre geçmiş 12 aya ilişkin hissedilen enflasyon yüzde 53’ten yüzde 51’e gerileyerek sınırlı bir iyileşmeye işaret etti. Araştırmada ayrıca enflasyon algısına ilişkin belirsizlik göstergelerinde de düşüş gözlendi.

Tasarruf tercihleri incelendiğinde, altına yönelim temmuz ayında yüzde 46’dan yüzde 47’ye hafif yükseldi. Araştırmada bu artışın, küresel gelişmeler ve enflasyon beklentilerindeki değişimle birlikte altına olan ilginin korunmasına işaret ettiği, ancak güçlü bir alım eğiliminden ziyade istikrarı yansıttığı belirtildi.

Anket sonuçları ayrıca kadınların, benzin ve akaryakıt dışındaki çoğu harcama kaleminde erkeklere göre ortalama 2 puan daha düşük enflasyon beklentisine sahip olduğunu ortaya koydu. Elektronik ürünlerde ise alışverişi daha fazla yapan erkeklerin enflasyon beklentisinin de daha yüksek olduğu görüldü.

Kaynak: Koç Üniversitesi

İLGİLİ HABER Piyasanın temmuz ayı enflasyon beklentisi belli oldu Temmuz ayı enflasyonuna yönelik hazırlanan beklenti anketi sonuçlandı. İşte piyasanın enflasyonda son tahminleri..