Konut fiyatlarındaki reel artışta zirve Türkiye'nin

Okuma Süresi: 1 Dakika
Konut fiyatlarındaki reel artışta zirve Türkiye'nin
Doviz.com
15.06.2023 12:34

2022 yılının son çeyreği itibarıyla 58 ülkeden 14’ünde konut fiyatlarında reel artış yaşanırken, bu ülkeler arasında Türkiye’nin ise zirvede olduğu görüldü.

Türkiye’de konut fiyatlarında enflasyonun da artmasıyla birlikte son dönemde önemli bir artış yaşandı.

Mevcut kiracılar, kanunda öngörülen yıllık yüzde 25 artış oranından yararlanırken, yeni ev tutan kiracıların ödeyecekleri miktar ise halen kirada oturanların ödedikleri miktarın oldukça üzerine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da üyeleri arasında bulunduğu Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ise 58 ülkede 2021-2022 son çeyrekler arasında konut fiyatlarındaki yıllık artış oranlarını açıkladı.

Buna göre, en fazla artış yüzde 51 ile Türkiye’de oldu. İkinci sırada ise yüzde 11 ile İsrail gelirken ardından İzlanda (yüzde 9,9), Rusya (yüzde 9,7) ve Sırbistan (yüzde 7) geldi.

Başka yüzde 5’i aşan ülke ise listede yer almadı.

13. sıradaki Kuzey Makedonya’da konut fiyatlarında yıllık reel artış yüzde 1 seviyesindeyken, ABD’de ise reel olarak bir değişim görülmedi.

Diğer 43 ülkede ise konut fiyatlarında reel düşüş yaşanması göze çarptı.

Reel artış fiyatlardaki enflasyondan arındırılmış hali yansıtıyor. Türkiye’deki nominal artış incelendiğinde ise yüzde 168’lik bir oran olduğu görülüyor.

İLGİLİ HABER “Dolardaki yükseliş konut fiyatlarını artıracak” Ekonomide rasyonel politikaların öne çıkmaya başlamasıyla yükselişi hızlanan dolar kurunun ardından konut fiyatlarının da artmaya devam edeceği bildirildi.
REKLAMI KAPAT X