“Konut piyasasında yeni bir finansal felaket yaklaşıyor”

Okuma Süresi: 2 Dakika
“Konut piyasasında yeni bir finansal felaket yaklaşıyor”
Doviz.com
06.04.2023 12:04

2007 yılında konut krizi öncesinde uyarılarda bulunan DeltaTerra Capital’in CEO’su Dave Burt, ABD’de açıklanan birçok verinin konut piyasasında yeni bir finansal felaketin yaklaştığına işaret ettiğini söyledi.

ABD’de 2008 krizinin küresel finans sistemini sarsmasının ardından konut piyasasında yeni bir mali krizin olabileceğine yönelik uzmanlardan uyarı geldi.

Buna göre, 2007’de konut piyasasının çöküşün eşiğinde olduğunu fark edenler arasında yer alan ve yatırım araştırma şirketi DeltaTerra Capital’in CEO’su olan Dave Burt, gözden kaçan bir iklim riskinin tarihin tekerrür etmesine neden olabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili CNBC’ye konuşan Burt, “Bu büyük sistemik sorunlara karşı her zaman tetikteyim ve bunun birkaç nedeni var” diyerek gerekçelerini açıkladı.

Öncelikle profesyonel açıdan bir şeyin yanlış fiyatlandırılması durumunda bir yatırımcı olarak bunu belirlemenin yıllardır yaptığı iş olduğunu söyleyen Burt, şöyle devam etti:

“İşler ters gittiğinde bunun ekonomiler, toplum ve en savunmasız durumdakiler üzerinde ne kadar etkili olabileceğini gördüm. Ve gerçekten burada, ABD’de 2008’den 2012’ye kadar büyük miktarda insanın acı çektiği küresel mali kriz sonrası dönemi düşünüyorum.”

Burt ayrıca DeltaTerra Capital şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, ABD’deki evlerin yüzde 20’sinin sel riski nedeniyle yanlış fiyatlandırma sorununa önemli bir şekilde maruz kaldığını aktardı.

Olası krizin 2008 krizine kıyasla daha küçük olacağı bilgisini paylaşan Burt, söz konusu yeniden fiyatlandırma sorununun toplamda küresel mali kriz boyutunun ve büyüklüğünün belki dörtte biri olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Küresel krizi tahmin eden isimlerden olan yatırımcının yorumları, konut piyasasının şu anda yüksek mortgage oranları nedeniyle büyük bir temel değişim yaşadığı ve küresel merkez bankalarının faiz oranlarını artırarak enflasyona karşı mücadeleyi sürdürdüğü bir zamanda geldi.

REKLAMI KAPAT X