KONUTDER’den kredi kısıtlamalarının kaldırılması çağrısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
KONUTDER’den kredi kısıtlamalarının kaldırılması çağrısı
Doviz.com
13.08.2025 17:13

TÜİK tarafından açıklanan Konut Satış İstatistiklerini değerlendiren KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, kredi koşullarının iyileştirilmesi ve uygun arsa geliştirilmesine yönelik adımların, konut piyasasındaki olumlu tablonun devamlılığı açısından kritik önemde olduğunu ifade etti.

KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, TÜİK tarafından açıklanan Temmuz 2025 Konut Satış İstatistiklerini değerlendirdi.

Türkiye genelinde konut satışlarının 2025 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 artışla 142 bin 858 olduğunu belirten Yılmaz, bu dönemde 1. El konut satışlarının %7,8 artarak 43 bin 984’e ulaştığını ifade etti.

Son 5 yılın en iyi ilk 7 ayı

2025’in ilk 7 ayında Türkiye genelinde toplam 834 bin 751 konut satışı yapıldığını kaydeden Yılmaz, bu rakamın 2020’deki COVID dönemi kredi kampanyasından bu yana son 5 yılın en iyi seviyesi olduğunu söyledi.

Geçen yıl temmuz ayında başlayan hareketliliğin bir yıl sonra hâlâ canlılığını koruduğunu belirten Yılmaz, 2024’teki 1 milyon 478 binlik toplam satışın, enflasyonun düşmesi ve faizlerin inmesiyle bu yıl sonunda 1,5 milyonun üzerine çıkabileceği yönündeki beklentilerin güçlendiğini aktardı.

Kredi koşullarının iyileştirilmesi ve uygun arsa geliştirilmesine yönelik adımların, konut piyasasındaki olumlu tablonun devamlılığı açısından kritik önemde olduğunu ifade eden Yılmaz, BDDK’nin kredi kısıtlarını kaldırmasıyla kredili ve 1. El satışların daha iyi seviyelere geleceğini düşündüğünü söyledi.

Yılmaz, uzun süredir gündeme getirdikleri “Uygun Arsa Modeli” gibi çalışmaların arsa maliyetlerini düşürerek yeni konut üretimini artıracağını, böylece konut piyasasının rahatlayacağını ve %56’ya gerileyen ev sahiplik oranında iyileşmeler görüleceğini paylaştı.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: Stüdyo daire yapımına yönelik yasak kaldırıldı Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, 2017 yılında yasaklanan 1+0 stüdyo dairelerin yapımının önü yeniden açıldı.
REKLAMI KAPAT X