Kredi kullanımında 25 ay sonra ilk yaşandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kredi kullanımında 25 ay sonra ilk yaşandı
Doviz.com
10.07.2023 12:47

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında kredi kullanımı azalırken, ticari kredi kullanımı ise 25 ay sonra ilk kez daraldı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında bankaların kredi faizlerindeki artış ivmesi hızlanırken, kredi kullanımı ise net bir şekilde yavaşladı.

Özel bankalarda 70 bin lira üstü faizlerde oran yüzde 5'e kadar çıkarken, konut ve taşıt kredisi faizleri ise yüzde 3'ün üzerini gördü. Bu durum da kredi kullanımının düşmesindeki temel sebep oldu.

Konuyla ilgili NTV'ye değerlendirmede bulunan TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise "Tüketici kredilerindeki artışlar çok yüksekti; orada da düşüş var. Bankaların tüketici kredilerindeki iştahı da çok yüksekti. Para muslukları çok yüksek olunca enflasyonu düşüremiyordu." dedi.

Ticari kredide 25 ay sonra ilk

Ekonomim gazetesinin haberine göre ise özel bankalarda ticari krediler 25 ay sonra ilk kez daraldı.

Doç. Dr. Murat ise BDDK'nin verilerine atıfta bulunarak, "Kur etkisinden arındırıldığında, orada da ticari krediler çok uzun süre sonra ilk kez negatife dönmüş durumda. Bankaların kredi verme iştahı da düşmüş durumda." ifadelerini kullandı.

Kamu bankaları da frene bastı

Özel bankalar ticari kredide küçülürken kamu bankaları da frene bastı. Kamu bankalarında da 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ticari kredi büyümesi yüzde 33,4'e geriledi.

Büyümedeki bu yavaşlık ise en son 14 Ekim 2022 haftasında görülmüştü.

REKLAMI KAPAT X