Türkiye'nin BRICS'e üyelik için başvurduğu Bloomberg haberine Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov’dan doğrulama geldi.
Türkiye'nin BRICS'e üye olmak için başvuru yaptı iddiasına Rusya'dan açıklama geldi.
Rusya devlet haber ajansı TASS'da yer alan bilgilere göre Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov konuya ilişkin soruları yanıtladı.
Bloomberg'in daha önce kaynaklara dayandırarak yaptığı haberde Türkiye'nin BRICS'e üye olmak için resmi başvuru yaptığı iddia edilmişti. Başvurunun 22 - 24 Ekim tarihlerinde Rusya'nın kazan kentinde yapılacak BRICS Zirvesi'nde ele alınacağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da davetli olduğu öne sürülmüştü.
Erdoğan daha önce 2018 yılında Güney Afrika'daki BRICS Zirvesi'ne katılmıştı.
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten BRICS açıklaması
Salı günü Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "BRICS'e üye olmak istediğimizi Cumhurbaşkanımız defalarca dile getirdi. Süreç devam ediyor, somut bir gelişme yok. Olursa açıklarız" ifadelerini kullanmıştı.
Fidan ve Şimşek'in BRICS yorumu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, haziran ayında BRICS dışişleri bakanları toplantısına katılmıştı. Fidan, Türkiye'nin BRICS'e katılmasını "eksen kayması" olarak görenler olduğunu ancak Türkiye'nin dış politikasında eksen kaymasını gündemden çıkaralı çok uzun zaman olduğunu, Türkiye'nin BRICS meselesine bakarken özellikle alternatif ekonomik platformların dünyada nasıl şekillendiğini çok yakından takip ettiğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise BRICS toplantısından birkaç gün sonra katıldığı Chatham House toplantısında BRICS üyeliğine ilişkin bir soruya yanıt vermişti.
Şimşek, BRICS ve G20 gibi oluşumların diyalog platformu olduğunu ifade etse de "Yani Avrupa Birliği gibi değil. Bu aşamada söyleyebileceğim tek şey, Avrupa Birliği ile olan ilişkimizi takdir ettiğimizdir. AB ile 218 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Ticaret, yatırım ve turizm açısından AB, temel ortağımız olmaya devam ediyor. Bu nedenle ayrışmayı göze alamayız" diye konuşmuştu.
Hangi ülkeler BRICS üyesi?
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu, en büyük gelişmekte olan ekonomilerden bazılarını içeriyor. Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır'ın katılımıyla dört yeni üye daha kazandı. Suudi Arabistan da davet edildi, ancak henüz katılmadı. Arjantin'de yönetime Javier Milei geçince, BRICS'e katılmayacaklarını beyan etmişti.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, ağustos ayında yaptığı açıklamada ülkesinin BRICS'e üye olmak için resmi başvuru yaptığını bildirdi. Azerbaycan'ın dışında 40'tan fazla ülke, BRICS'e katılım için başvuru yaptı.