Kriz kahini Roubini'den 'ekonomik kriz' uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kriz kahini Roubini'den 'ekonomik kriz' uyarısı
Doviz.com
07.03.2023 16:31

Ekonomist Nouriel Roubini, küresel çapta yüksek enflasyonun kalıcı olabileceğini ve merkez bankalarının hamleleri nedeniyle ‘sert iniş’ riski ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Küresel piyasaları sarsan 2008 krizini tahmin ettiği için ‘kriz kahini’ olarak tanınan ekonomist Nouriel Roubini, jeopolitik faktörler sebebiyle enflasyonda yüksek seviyelerin korunacağını söyledi.

Australian Financial Review tarafından düzenlenen zirvede konuşan Roubini, merkez bankalarının enflasyonu hedeflenen seviyelere getirmeye çalıştığını, bunun için de faizleri beklenenden daha yüksek seviyelere çıkarmaları gerekeceğini söyledi.

NTV’nin aktardığı habere göre; küresel ekonomiye ilişkin uzun süreli aşağı yönlü tahminleri nedeniyle 'doktor kıyamet' lakabını kazanan Roubini; ABD, Avrupa ve Avustralya’daki enflasyon seviyesinin piyasa ve merkez bankası tahminlerinden daha kalıcı olduğunu söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşının sürmesinin ve Çin'in emtia talebinin artmasının enflasyonu artıracağını belirten Roubini, "Bu yıl enflasyon yüksek kalacak çünkü emtia fiyatları yüksek kalacak" dedi.

Nouriel Roubini kimdir?

ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, 29 Mart 1959 tarihinde İstanbul'da doğdu.

İlk ve orta öğretimini İtalya'da tamamlamasının ardından Amerika’ya giderek Harvard Üniversitesi’nde Uluslararası ekonomi alanında eğitimini tamamladı.

1982 yılında Kudüs İbrani Üniversitesi'nde master, 1988 yılında Harvard Üniversitesi'nde doktora ünvanına sahip olan Roubini, Yale Üniversitesi'nde 1988 - 1995 arasında Ekonomi Politikası Araştırma merkezinde çalıştı.

Nouriel Roubini, ABD Hazine Bakanlığı'nda Temmuz 2000 ile Haziran 2001 arasında danışman olarak görev yaptı. Roubini ayrıca IMF'ye de danışmanlık hizmeti verdi.

REKLAMI KAPAT X