Kur korumalı mevduat hacmi 3 trilyon liranın altına geriledi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Kur korumalı mevduat hacmi 3 trilyon liranın altına geriledi
Doviz.com
09.11.2023 14:28

KKM hesaplarındaki düşüş ivmesinin devam etmesiyle Kur korumalı mevduat hacmi 3 trilyon liranın altına geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 3 Kasım haftası itibarıyla kur korumalı mevduatların toplamı 2,92 trilyon TL'ye geriledi.

3 Kasım haftasında KKM'de düşüş 86,2 milyar TL'ye ulaşırken son 10 haftada KKM'lerde 447 milyar TL gerileme kaydedildi.

Buna göre KKM hesaplarının düşüşünde ekonomi yönetiminin tedbirleri etkili olmayı sürdürüyor.

2 Kasım günü açıklanan düzenlemeye göre Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltilmiş ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirilmişti.

Düzenlemeye göre KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltilmişti. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılmıştı.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete'de yayımlandı: KKM'de zorunlu karşılık oranı yükseltildi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirdi. Adımlarla bankacılık sisteminden 400 milyar TL'ye yakın likidite çekilmesi öngörülüyor.

TCMB, eylül ayında ise KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadenin zorunlu olarak değişme oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltmiş, 1 yıl kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için karşılama oranlarını yüzde 5 olarak belirlemişti.

İLGİLİ ANALİZ KKM’nin dünü, bugünü ve yarını Kur korumalı mevduat (KKM) hacminde düşüş sürerken, KKM’nin kuruluşundan bu yana bütçeye olan maliyetini ve fonksiyonlarını inceledik. İşte KKM’nin dünü, bugünü ve yarını..
REKLAMI KAPAT X