Küresel borçlanma ihtiyacı artıyor: Devletler 10 yıl öncesine kıyasla %45 daha fazla borçlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel borçlanma ihtiyacı artıyor: Devletler 10 yıl öncesine kıyasla %45 daha fazla borçlanıyor
Doviz.com
22.05.2023 15:33

OECD ülkelerinin borçlanma ihtiyacının bu yıl 12,9 trilyon dolara ulaşabileceği bildirildi.

Küresel borçlanma ihtiyacı, Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği zorluklar ve artan fiyatlardan hane halkı ve işletmeleri korumak için verilen destekler nedeniyle artarken, OECD ülkelerindeki devletlerin bu yıl borçlanma ihtiyacının yüzde 6 artışla 12,9 trilyon dolara çıkması bekleniyor.

OECD Devlet Borçlanma Görünümü 2023 verilerine göre, devletlerin borçlanma ihtiyacı, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın getirdiği ekonomik zorluklar ve artan fiyatlardan hane halkı ve işletmeleri korumak için verilen destekler nedeniyle artış eğilimine girdi. Buna göre, bu rakam son olarak geçen yıl 12,2 trilyon dolar seviyesindeydi.

Öte yandan, salgın önlemlerinin etkili olduğu 2020’de devletlerin borçlanma ihtiyaçları 15,4 trilyon dolarla zirve yapmıştı ancak rapora göre devletler hala 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 45 daha fazla borçlanıyor.

"Borç stoku 52 trilyon doları görebilir"

OECD bölgesinde toplam borç stoku ise 2019-2021’de 10 trilyon dolar artarak 50 trilyon dolara yükseldi. Geçen yıl yatay seyreden borç stokunun, 2023’te 52 trilyon doları bulacağı hesaplanıyor.

Yüksek enflasyona karşı para politikasında yaşanan sıkılaşma nedeniyle borçlanma maliyetleri OECD ülkeleri için 2021’den beri iki kattan fazla arttı. OECD bölgesinde devletlerin net borçlanma maliyeti, 2021’deki yüzde 1,4 seviyesinden 2022’de yüzde 3,3’e yükseldi. Bu oranın kısa vadede artmaya devam etmesi bekleniyor.

Artan borçlanma maliyetleri sonucu ülkeler yüksek finansman riskleriyle karşı karşıya kalırken, devletlerin bütçelerinin büyük bir kısmını borçlara ayırmak zorunda kalacağı ve daha büyük finansal zorluklarla karşılaşacağı öngörülüyor.

"Savaş etkili oldu"

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, raporun bulgularına ilişkin değerlendirmesinde, 2023’ün, devlet borçlanmaları için uzun süredir var olan uygun koşulların bittiği bir yıl olduğunu belirtti.

Cormann, “Bu yıl devletler Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın mali ve ekonomik etkilerinin piyasa koşullarında yarattığı hızlı değişikliklere ayak uydurmaya çalıştı. Bu son gelişmeler, kamu borç yöneticilerinin değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve bunlara yanıt verme kapasitesi ile borç yönetimi için güvenilir kurumsal çerçeve oluşturmanın önemini ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X