Küresel gıda fiyatları son bir yılda %20 geriledi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Küresel gıda fiyatları son bir yılda %20 geriledi
Doviz.com
07.04.2023 11:39

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarındaki düşüşün 12'inci aya taşınarak son bir yıl boyunca %20 gerilediğini bildirdi.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda fiyat endeksi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 düşüş gösterdi. Endeks böylece son 12 ay boyunca aşağı yönlü ivmesini sürdürdü.

Mart ayında endeksteki düşüşte ise tahıl, bitkisel yağ ve süt fiyatlarındaki düşüşler, şeker ve et fiyatlarındaki artışlar belirleyici oldu.

Tahıl fiyat endeksi ise mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,6, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 18,6 aşağı geldi.

Bitkisel yağ fiyatlarında ise aylık yüzde 3,0 düşüş yaşanırken, yıllık düşüş yüzde 47,7'ye ulaştı.

Süt ürünleri fiyatlarında düşüş diğer ürünlere göre sınırlı kaldı. Buna göre fiyatlar aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 10,7 aşağı geldi.

Et ve şeker fiyatları aylık bazda arttı

Fiyatları artan iki ürün ise et ve şeker oldu. Buna göre, et fiyatları aylık yüzde 0,9, şeker fiyatları yüzde 1,5 artış gösterdi.

Et fiyatları aylık artışa rağmen yıllık bazda yüzde 5,3 aşağıda seyretti. Şeker fiyatları ise art arta ikinci aylık artışını yaşadı ve 2016 yılı ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

REKLAMI KAPAT X