Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre küresel gıda fiyatları eylülde aylık yüzde 3, yıllık yüzde 2,06 artış kaydetti. Aylık veri, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığı dönemden bu yana en yüksek artışa işaret etti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Küresel Gıda Fiyatları Endeksi küresel düzeyde gıda fiyatlarındaki artış ivmesine dikkati çekti.
FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), Eylül 2024'te ağustos ayına göre yüzde 3 arttı. Bu artış oranı Mart 2022'den bu yana aylık bazda en büyük artışa işaret etti. Eylül ayında endeks Mart 2022'de ulaştığı zirvenin yüzde 22,4 altında gerçekleşmişti.
Türkiye'de gıda fiyatları ise aylık bazda 2,48, yıllık bazda yüzde 43,72 artış göstermişti. Ağustos ayında Türkiye'deki aylık gıda enflasyonu, küresel gıda fiyatlarındaki artışın altında kalmıştı. Küresel gıda fiyatlarındaki artışın seyri eylülde de Türkiye'deki gıda enflasyonunun üzerinde seyretmeye devam etti.
En yüksek artış şekerde
FAO verilerine göre küresel tahıl fiyatları aylık bazda yüzde 3 artış, yıllık bazda yüzde 10,13 azalış gösterdi. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 4,6 artışla 2023 başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bitkisel yağ fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 17,78 oldu.
Eylül'de süt ürünlerinin fiyatları aylık bazda yüzde 3,8, yıllık bazda yüzde 21,7 arttı. Bu dönemde et fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 4,8 arttı. Şeker fiyatları aylıkta yüzde 10,4 artarken, yıllık bazda yüzde 22,7 geriledi.
Şekerin aylık olarak öne çıkmasında en büyük etkenlerden biri önemli bir üretici olan Brezilya'nın son dönemde yaşadığı hava olayları oldu.