Küresel hane halkı serveti 2008 ekonomik krizinden bu yana en büyük kaybını yaşadı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel hane halkı serveti 2008 ekonomik krizinden bu yana en büyük kaybını yaşadı
Doviz.com
28.09.2023 11:18

Allianz'ın Küresel Servet Raporu'na göre 2022 yılında varlık fiyatlarının düşmesi ve dünya genelinde tasarrufların azalması nedeniyle tasarruf sahipleri 2008 krizinden bu yana en büyük kaybını yaşadı.

Alman finans şirketi Allianz, 2022 Küresel Servet Raporu'nu yayımladı.

Raporda, 2022'nin küresel servet için bir "dönüm noktası" olduğu belirtilirken, varlık fiyatlarının düşmesi ve dünya genelinde tasarrufların azalması nedeniyle tasarruf sahipleri için son derece kötü bir yıl yaşandığı bildirildi.

En çok hangi yatırımlar zorlandı?

Hisse senedi ve tahvil gibi menkul kıymetler toplamda yüzde 7,3, sigorta ve emeklilikle ilgili yatırımlar ise yüzde 4,6 oranında zarar görürken, banka mevduatları yüzde 6 oranında büyüdü.

Enflasyon, nominal servet artışının neredeyse üçte ikisinin tüketilmesinde rol oynarken rapor bu durumun tasarrufların Covid-19 öncesi seviyeleriyle kıyaslandığında açıkça görüldüğünü işaret etti.

Küresel hane halkı finansal varlıkları geçen yılın sonunda hala Covid-19 öncesi seviyelerinin nominal olarak yaklaşık yüzde 19 üzerindeydi. Enflasyon da devreye alındığında, nominal büyümenin neredeyse üçte ikisinin fiyat artışlarına kurban gittiği ve reel büyümeyi üç yılda yüzde 6,6'ya düşürdüğü ortaya çıktı.

Çoğu bölgenin en azından servetteki reel büyümenin bir kısmını koruyabildiğine dikkati çeken rapor, Batı Avrupa'daki durumun yine de farklı olduğunu gösterdi. Zira tüm nominal kazançlar silinirken, reel servet 2019'da yüzde 2,6 oranında azaldı.

Hane halkı serveti

Hane halklarının finansal varlıkları bir önceki yıla kıyasla küresel çapta yüzde 2,7 oranında düşerek 2008'deki finansal krizden bu yana en büyük düşüşü yaşarken toplam 6.6 trilyon euro değerinde kayıp yaşandı.

Bu düşüşün başlıca nedeni olarak, varlık fiyatlarının genel olarak düştüğü piyasalardaki genel belirsiz görünüm gösterildi.

Rapor, en belirgin düşüşün Kuzey Amerika'da yüzde -6,2 ile görülürken, ikinci sıradaki Batı Avrupa'da ise oran yüzde -4,8 oldu.

Türkiye bölümü

Raporda Türkiye’ye ilişkin bazı detaylara da yer verildi. Buna göre, Türkiye’de toplam brüt finansal varlıklar 365 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Brüt finansal varlıklardaki yıllık artış miktarı yüzde 70,2 olurken bu artışın sebebinin yüksek enflasyon olduğu belirtildi. Kişi başına düşen varlık miktarı ise 4 bin 310 Euro oldu.

Türkiye’de net finansal varlıklar 273 milyar dolar olurken net finansal varlıklardaki yıllık büyüme yüzde 74,7 oldu. Kişi başına düşen net finansal varlık miktar ise 3 bin 220 euro oldu. Türkiye’nin Gini katsayısı ise 0,76 oldu.

Gini katsayısı, bir ulus ya da bir sosyal grup içindeki gelir eşitsizliği veya servet eşitsizliğini temsil etmeyi amaçlayan bir istatistiksel dağılım ölçüsü olarak takip ediliyor.

Endeksin 1’e yaklaşması tam eşitsizliği, 0 olması ise tam eşitliği temsil ediyor.

REKLAMI KAPAT X