Küresel piyasalarda "ateşkes" iyimserliği

Okuma Süresi: 4 Dakika
Küresel piyasalarda
Doviz.com
25.06.2025 09:24

Orta Doğu'da jeopolitik gerilimin azalması küresel piyasalarda risk iştahını artırırken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın para politikasındaki gevşemeye yönelik açıklamaları piyasaların yönü üzerinde etkili oldu.

Dünya genelinde enflasyon ve büyüme gibi temel makroekonomik göstergelere ilişkin soru işaretleri devam ederken, İsrail-İran çatışmasında ateşkesin sağlanması piyasalardaki artan jeopolitik risk algısının yatışmasını sağladı.

Yatırımcılar, söz konusu ateşkesin kalıcı olup olmadığını değerlendirirken, bu yöndeki haber akışına göre piyasalarda oynaklığın artabileceği tahmin ediliyor.

NATO Zirvesi'ne katılmak için dün Avrupa'ya giden ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından art arda paylaşımlar yaptı.

İran'ın tüm nükleer tesis ve kapasitesini yok ederek savaşı durdurmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu bildiren Trump, ayrıca "Çin, artık İran'dan petrol almaya devam edebilir. Umarım ABD'den de bol miktarda petrol satın alırlar." ifadesini paylaştı.

Fed Başkanı Powell, "veri odaklı hareket etme" yaklaşımını sürdürdü

Öte yandan Fed Başkanı Powell, yılda 2 kez hazırlanan yarı yıllık Para Politikası Raporu'nun ABD Kongresi'ndeki sunumunun ilk gününde, ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı.

Orta Doğu'daki gerilimin ekonomi ve enerji piyasalarına etkisine ilişkin Powell, ekonomik sonuçların ne olacağını bilmek için erken olduğunu, bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini söyledi.

Para politikası gevşemesine yönelik açıklama yapan Powell, "Enflasyonun beklediğimiz kadar güçlü gelmediğini görebiliriz. Böyle bir durum söz konusu olursa bu faiz indirimine daha erken gidilmesini gerektirecektir. İş gücü piyasasının zayıfladığını görebiliriz ve bu da daha erken faiz indirimi yapılmasını gerektirir. Öte yandan enflasyonun daha yüksek geldiğini görürsek veya iş gücü piyasası güçlü kalırsa o zaman muhtemelen daha geç hareket ederiz." dedi.

Fed Başkanı Powell, bugün ise ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'ne sunum yapacak.

İLGİLİ HABER Powell: Para politikasında aceleci davranmayacağız ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Donald Trump’ın faiz indirimi yönündeki baskısına karşılık para politikasında aceleci bir adım atmayacaklarını söyledi.

Diğer Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack son dönemde kaydedilen ilerlemeye rağmen Banka'nın enflasyon hedefine ulaşması için hala "katetmesi gereken mesafe" olduğunu dile getirdi.

New York Fed Başkanı John Williams da para politikasının "ılımlı kısıtlayıcı" duruşunu sürdürmenin maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için tamamen uygun olduğunu ifade etti. Williams, tarifeler nedeniyle bu yıl daha yavaş büyüme ve daha yüksek enflasyon beklediğini kaydetti.

Makroekonomik veri tarafında, ABD'de cari işlemler açığı, yılın ilk çeyreğinde yüzde 44,3 artarak 450,2 milyar dolara yükseldi.

İLGİLİ HABER ABD'nin cari açığında keskin yükseliş ABD'de cari işlemler açığı, yılın ilk çeyreğinde yüzde 44,3 artarak 450,2 milyar dolara yükseldi.

Avrupa'da iyimser hava hakim

Avrupa borsalarında dün alıcılı bir seyir öne çıkarken, bölgede Orta Doğu'daki gerilime yönelik gelişmeler ve Lahey'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi yakından takip ediliyor.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, NATO ülkelerinin savunma üretiminde Rusya'nın gerisinde kalmaması gerektiğini belirterek, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye gibi NATO müttefikleriyle işbirliği yapması gerektiği mesajını verdi.

Makroekonomik verilere göre küresel ham çelik üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre Çin'in üretimindeki sert düşüşün etkisiyle yüzde 3,8 azalarak 158,8 milyon ton oldu.

Asya borsaları Güney Kore hariç pozitif 

Asya piyasalarında Güney Kore hariç pozitif bir seyir öne çıkarken, İsrail-İran arasındaki tansiyonun azalması bölge piyasalarında öne çıkıyor.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail ile İran arasında "gerçek bir ateşkese" varılmasını desteklediğini dile getirdi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası kurulunun 16-17 Haziran'daki toplantı özetini yayımladı. Özette, Japonya ekonomisinin küresel gelişmelerin ülke içine yayılma olasılığı açısından dikkatle izlenmesi gereken bir aşamaya girdiği vurgulandı.

Bölgede bugün açıklanan verilere göre Japonya'da, öncü endeks nisanda 104,2 olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump bir araya geldi

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,36 değer kazanarak 9.448,90 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise dün akşam seansında normal seans kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 10.634,00 puanda işlem gördü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve eşinin, Lahey'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan liderler ve eşleri onuruna verdiği akşam yemeği sonrasında bir araya geldi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye ile ABD ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, enerji ve yatırım başta olmak üzere farklı alanlarda iki ülkenin büyük potansiyele sahip olduğunu, özellikle savunma sanayi alanındaki iş birliğinin ilerletilmesinin toplam 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracağını ifade etti.

Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın gayretleriyle İsrail-İran arasında sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşıladığını, bunun kalıcı olmasını temenni ettiğini, Gazze'deki insani trajedinin bir an önce sonlandırılmasında ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın barışçıl çözümünde yakın diyaloğun önemini vurguladı.

İki lider, NATO'nun önde gelen müttefikleri olarak, İttifakın caydırıcı gücünün pekiştirilmesi için atılacak adımların ehemmiyetine dikkati çekti.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, "NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi" kapsamında Hollanda'nın Lahey kentinde altı yıllık aranın ardından ilk kez bir araya geldi.
REKLAMI KAPAT X