Küresel piyasalarda gözler Avrupa enflasyonuna çevrildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel piyasalarda gözler Avrupa enflasyonuna çevrildi
Doviz.com
19.07.2023 09:25

Küresel piyasalar, ABD'de önde gelen bankaların beklentilerden iyi gelen finansal sonuçlarının ardından pozitif bir seyir izlerken, bugün gözler Avrupa genelinde açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

ABD'de büyük bankaların, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hızlı faiz artırımlarının etkisiyle bilançolarında daha yüksek kar açıklaması, dirençli ekonomiye işaret etti.

Dün, yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançolarını açıklayan Morgan Stanley'nin net karının yıllık bazda yüzde 13 azalmasına karşın beklentileri aşması ve Bank of America'nın net karının aynı dönemde yüzde 19 artışla tahminlerin üzerinde gelmesi risk iştahını artırdı.

Bugün ise elektrikli otomobil üreticisi Tesla, yarı iletken çip üreticisi ASML ADR, Netflix ve IBM başta olmak üzere finansal sonuçlarını açıklayacak şirketlerle bilanço takvimindeki yoğun takvimin devam etmesi bekleniyor.

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, perakende satışlar haziranda aylık bazda yüzde 0,2 artışla tahminlerin altında artarken, sanayi üretimi de aynı dönemde yüzce 0,5 azalarak beklentileri karşılayamadı.

Söz konusu gelişmelerle Fed'in bu ayki para politikası toplantısının ardından faiz artırımına son vereceğine yönelik öngörüler güçlendi.

Avrupa'da gözler enflasyonda

Avrupa'da da dün pozitif bir seyir öne çıkarken, bugün gözler İngiltere ve Euro Bölgesi'nin enflasyon verilerine çevrildi.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu ayki toplantısında faiz artıracağına kesin gözüyle bakıldığını belirterek, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin eylül ayında gerçekleştirilecek toplantıda hangi adımların atılacağına dair soru işaretlerini azaltabileceğini ifade etti.

İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) haziranda yıllık 8,2 artması ve Euro Bölgesi'nde enflasyonun yıllık yüzde 5,5 olması bekleniyor.

Etiketler: Avrupa enflasyon
REKLAMI KAPAT X