
Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği korumacı ticari politikaların ticaret savaşlarını derinleştirebileceğine yönelik endişeler ve dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de büyümeye ilişkin risklerin artmasıyla karmaşık bir seyir izleniyor.
Trump'ın tarife politikası piyasalarda belirleyici olmaya devam ederken, geçen hafta açıklanan istihdam verileri ülkedeki büyümeye dair riskleri destekledi. Kanada ve Meksika'dan ithal edilen mallara uygulanan tarifelerde ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) ile uyumlu mallar için 2 Nisan'a kadar muafiyet tanıyan Trump, Kanada'ya yönelik yeni tarife tehditlerinde bulundu.
Trump, Kanada'nın kereste ve süt ürünlerine yüksek gümrük vergileri uyguladığını belirterek, ülkeye karşılıklı tarife uygulayabileceklerinin sinyalini verdi. Analistler ise Trump'ın tarife yaklaşımındaki değişimlerin belirsizlikleri artırdığını ve öngörülebilirliği azalttığını belirtti.
ABD'nin uyguladığı tarifelerin enflasyonist baskıları artırabileceğine dair endişeler sürerken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ise geçen cuma günü Chicago Üniversitesi'nde düzenlenen Para Politikası Forumu'nda ABD ekonomisinin "iyi bir yerde olmaya devam ettiğini" söyledi.
Powell, ticaret politikalarındaki belirsizliklerin yüksek olduğuna işaret ederek, "Acelemiz yok, daha fazla netlik beklemek için iyi bir konumdayız." ifadesini kullandı.

Tarım dışı istihdam tahminlerin altında
Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verileri ise şubat ayında beklenenden daha az istihdam artışı olduğunu gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam şubatta 151 bin kişi artarak beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 4'ten 4,1'e yükseldi.
Verinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalar ise Fed'in haziran ayında faiz indirimi yapmasının beklendiğini gösterdi. Bu kapsamda piyasalar yıl boyunca toplamda 3 faiz indirimi yapılmasını bekliyor.
Avrupa'da misilleme adımları takip ediliyor
Avrupa borsalarında cuma günü negatif bir seyir izlendi. ABD'nin 2 Nisan'da yürülüğe girecek tarifelerinden Avrupa'nın nasıl etkileneceği belirsizliğini korurken, Avrupa Birliği'nin (AB) misilleme adımları yakından takip ediliyor.
Asya borsalarında karışık seyir hakimken, Çin'de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki düşüş şubatta da devam etti. Çin'de ihracat yılın ilk iki ayında yüzde 2,3 artarak 539,94 milyar dolara ulaştı.
Yurt içinde Borsa İstanbul BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 0,46 artışla 10.507,11 puandan tamamlarken yeni haftanın ilk gününde Dolar/TL 36,5210 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler ise yeni haftada yurt içinde sanayi üretimi, küresel çapta da Euro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini bildirdi.