Lagarde: Büyümeyi kısıtlamak zorunda kalabiliriz

Okuma Süresi: 2 Dakika
Lagarde: Büyümeyi kısıtlamak zorunda kalabiliriz
Doviz.com
18.11.2022 13:47

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin enflasyonu kontrol altına almak için büyümeyi kısıtlamak zorunda kalabileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) mevcut faiz oranı %2 seviyesinde bulunuyor. Bu oran, büyüme için genellikle nötr bir oran olarak adlandırılıyor. Ancak, aralık ayında yapılması beklenen para politikası toplantısının ardından bu durumun ortadan kalkması bekleniyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğini ve hatta enflasyonu kontrol altına almak için ekonomik faaliyetlerde daralmayı göze alabileceğini söyledi.

Lagarde konuyla ilgili, faiz oranlarını daha da yükseltmeyi planlıyoruz diyerek, “Faiz artışları ve 5 trilyon euroluk borç stokunun azaltılması yoluyla daha fazla sıkılaştırma yapılacak.” ifadesini kullandı.

ECB bilanço küçültme planının detayını ise aralık ayında açıklayacak. Sürecin bankanın bazı tahvillerin satışıyla başlaması bekleniyor. Niceliksel sıkılaştırma olarak da bilinen tahvil varlıklarının azaltılmasına ise en erken 2023 yılının ilk yarısında başlanması bekleniyor.

Ayrıca ECB, enflasyonla mücadele etmek için temmuz ayından bu yana faiz oranlarını benzeri görülmemiş bir şekilde 200 baz puan artırmıştı.

Analistler ise, ECB’nin hem rekor düzeydeki yüksek enflasyon hem de yavaşlayan bir ekonomiyle uğraşıyor olmasından dolayı bölge ekonomisinin resesyona girmesini bekliyor.

Resesyon ihtimalinin artmasına rağmen ECB'nin yavaşlamaya niyetinin olmadığını belirten Lagarde ise, "Faiz oranları politika duruşumuzu ayarlamak için ana araçtır ve öyle kalacaktır. ECB böylelikle, yüksek enflasyonun yerleşik hale gelmesine izin verilmemesini sağlayacaktır." dedi.

Yatırımcılar ise, arka arkaya gelen 75 baz puanlık faiz artışlarının ardından aralık ayındaki toplantıda 50 ya da 75 baz puanlık artış konusunda ikiye bölündü.

REKLAMI KAPAT X