Lagarde: Faiz artışında bir süre daha aynı rotada olacağız

Okuma Süresi: 2 Dakika
Lagarde: Faiz artışında bir süre daha aynı rotada olacağız
Doviz.com
20.01.2023 16:30

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonda zirve görülse de bir süre daha aynı rotada devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, 20 Ocak'ta Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki bir panele katıldı.

Paneldeki konuşmasında Lagarde, "2022'de gözlemlediğimiz bu dayanıklılık sürecini de sürdürmeliyiz. Para politikaları konusunda benim parolam rotanızı değiştirmeyin’dir.” ifadelerini kullandı.

Lagarde ve bazı ECB meslektaşlarının, gelecek ay beklenen yarım puanlık bir hareketin ardından faiz artışlarının hızının yavaşlatılması gerektiği yönündeki önerilere karşı bir görüşe sahip oldukları daha öncede biliniyordu.

ECB Yönetim Konseyi üyesi Klaas Knot perşembe günü, faiz kararlarında birden fazla yarım puanlık artış olacağını; Fransız meslektaşı Francois Villeroy de Galhau da faizlerin yaza kadar zirve yapması ve ardından bir süre bu seviyede kalması gerektiğini söylemişti.

Lagarde ise hane halklarını ve işletmeleri enerji krizinden korumak için yapılan aşırı ve odaksız hükümet harcamalarının, enflasyonu artırması halinde ECB'nin daha fazla harekete geçebileceği uyarısında bulundu.

Lagarde, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Umarım 2023'te maliye politikası para politikasına karşı döngüsel bir şekilde çalışmaz. Gerekenden fazlasını yapmaya zorlanmamıza gerek yok." dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Çin'in "Sıfır Covid" tedbirlerini kaldırarak açılmasının enflasyonist baskıları artırabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

ECB Başkanı, Çin'in Covid-19 tedbirlerini yavaş yavaş kaldırarak ekonomisini açması için "Çin ve dünyanın geri kalanı için büyük oranda pozitif bir gelişme. Ancak bizim için enflasyonist baskılar artacak. Çünkü Çin'in 2022'de tükettiği enerji, bu yıla göre kesinlikle daha az olacak. Dünyanın geri kalanından alacakları sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) miktarı artacak. Petrol ve gaz konusunda kapasite çok fazla değil." dedi.

REKLAMI KAPAT X