Artan fiyatlar, yüksek faiz oranları ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin ortasında son yıllarda en parlak dönemlerinden biri yaşayan lüks saat sektörüne yönelik talep düşmeye başladı. Uzmanlara göre yavaşlama devam ederse, fiyatların ve karların da düşmesi kaçınılmaz.
Bir yanda yüksek faiz oranları ve sallantılı ekonomik büyüme, diğer yandan da lüks markaların agresif fiyat artışları lüks saatlerde talebin keskin bir düşüş yaşamasına yol açtı.
Talepteki düşüşü gösteren ilk veri ise Cartier’ın sahibi Richemont’tan geldi. Buna göre şirketin 2023 ilk 6 aylık sonuçlarında, saat satışlarının Avrupa’da yüzde 3, ABD’de ise yüzde 17 düştüğü bildirildi.
İsviçre’nin saat ihracatı da bu yıl temmuzda iki yıldan uzun bir süredir ilk kez gerileyerek, sektördeki ortalama büyümenin oldukça altında kalındığını teyit etti.
Uzmanlara göre aynı durum ikinci elde de geçerli oldu. Bu kapsamda değerine göre en çok işlem gören 50 modeli takip eden Bloomberg Subdial Saat Endeksi, Nisan 2022'deki zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 42, son iki yılda ise yaklaşık yüzde 21 değer kaybetti.
Kaynak: Subdial
İlgili endekse göre Rolex markalı saatlerin bazılarının son bir yıllık fiyat değişimleri ise şöyle listelendi:
Kaynak: Subdial
Öte yandan sektör temsilcileri bugün gelinen noktada, küresel ekonomik durumun yanı sıra son üç yılda sektörün hatalarının da payı olduğunu söylüyor.
Bu kapsamda talep arttıkça ve enflasyon yükseldikçe lüks markalar da fiyatlarını sürekli artırmıştı. Örneğin yılda bir milyondan fazla saat üreten ve satışlarının 9 milyar frankı aştığı tahmin edilen endüstri devi Rolex, geçen yıl fiyatlarında iki kez artış gerçekleştirmişti. Oysa Rolex, önceki yıllarda fiyatlarını geleneksel olarak sadece ocak ayında yeniliyordu.
Bünyesinde Omega, Longines ve Tissot gibi markaları barındıran Swatch Group ise şubat ayında Avrupa ve İngiltere'de fiyatlarını artırmıştı. Omega’nın fiyatı son olarak temmuz ayında ABD'de yüzde 8 artmıştı.