'Made in Germany' modeli tıkanıyor: Şirketler istihdamı azaltıyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
'Made in Germany' modeli tıkanıyor: Şirketler istihdamı azaltıyor
Doviz.com
22.03.2025 11:50

Zorlu ekonomik koşullar, düşen talep ve artan rekabet, Almanya'da şirketleri yeniden yapılanmaya zorlarken, birçok firma istihdamı azaltma veya işe alımları durdurma kararı aldı. Ülkenin önde gelen sanayi, otomotiv ve finans kuruluşlarından gelen peş peşe açıklamalar, iş gücü piyasasında tedirginliğe neden oldu.

Almanya’da Kovid-19 sonrası dönemde artan maliyetler ve düşen kârlılık, şirketlerin küçülmeye gitmesini zorunlu hâle getirdi. Zayıf iç talep ve Çin’den gelen güçlü rekabetle başa çıkmaya çalışan Alman şirketleri, istihdamı azaltarak kârlarını dengelemeye çalıştı. 

Volkswagen, Thyssenkrupp, DHL, Commerzbank, Deutsche Bank, Audi, Deutsche Bahn ve Siemens gibi devlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda büyük şirket, iş gücü azaltma yoluna giden firmalar arasında yer aldı. 

İmalat sektöründeki süregelen zayıflığın, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın kırılganlığını artırdığı gözlemlendi. Bir zamanlar oldukça etkili olan “ucuz enerji ve ara malı ithal et, işle ve yüksek kaliteye sahip ‘Made in Germany’ olarak pahalı şekilde ihraç et” anlayışıyla özetlenen iş modelinin artık yeterli olmadığı açıklandı.

Enerji Fiyatları, Dış Talep ve Makroekonomik Baskılar

Artan enerji fiyatları ve ihracat ağırlıklı ekonomik yapı nedeniyle Almanya, dış talepteki düşüşten ciddi şekilde etkilenmeye başladı. Ülke, son iki yıl üst üste yaşanan ekonomik daralmanın ardından bu yıl da zayıf büyüme beklentisine hazırlandı. 

Köln Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün (IW Köln) yayımladığı araştırma verilerine göre, Alman şirketlerinin yalnızca yüzde 17’si bu yıl yeni çalışan almayı planlarken, yüzde 38’i mevcut istihdamı azaltma yönünde bir değerlendirme içine girdi. Sanayi şirketlerinin yüzde 44’ü iş gücünü küçültmeyi düşünürken, yalnızca yüzde 14’ü yeni istihdam yaratma niyetini açıkladı.

Otomotiv Sektöründe İş Kaybı Büyüyor

Prognos Enstitüsü’nün Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) adına gerçekleştirdiği araştırmaya göre, otomotiv sektöründe mevcut eğilim devam ettiği takdirde, 2035 yılına kadar toplam 140 bin kişilik iş kaybı yaşanacağı öngörüldü. 

Bu sektörde 2019 ile 2023 yılları arasında toplam 46 bin kişi işini kaybetti. Bu tabloya ek olarak, Alman mühendislik şirketi Siemens, başta otomasyon birimi olmak üzere 2027 yılına kadar 6 binden fazla çalışanını işten çıkarma kararı aldığını duyurdu. 

Almanya’da otomotiv, endüstri, mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon, finans ve benzeri sektörlerde işten çıkarma kararlarına her gün yenileri eklenmeye devam etti.

Son 6 Ayda İşten Çıkarma Kararı Alan Büyük Şirketler

2023’ün son çeyreğinden itibaren işten çıkarma duyurusu yapan büyük Alman şirketleri arasında dikkat çekici gelişmeler yaşandı. Audi, 17 Mart’ta 2029’a kadar Almanya’da yaklaşık 7 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. 

Ana şirket Volkswagen ise Aralık 2024’te 35 bin kişilik bir maliyet düşürme planı başlattı. Aynı şirketin yazılım birimi Cariad’da yıl sonuna kadar 1600 çalışanın işten çıkarılması planlandı. Porsche, 3 bin 900 kişilik işten çıkarma hedefini duyurdu ve 2025’in ikinci yarısında sendikalarla yeni müzakerelere başlanacağını açıkladı.

ThyssenKrupp, 25 Kasım’da çelik biriminde 2030’a kadar 5 bin kişiyi işten çıkaracağını, buna ek olarak dış hizmet sağlayıcıya geçişle 6 bin kişinin daha işten çıkarılmasının planlandığını bildirdi. Şirket, 6 Mart’ta küresel otomotiv sektöründeki zorlukları gerekçe göstererek işe alımları dondurma ve otomotiv biriminde 1800 kişiyi işten çıkarma kararı aldığını açıkladı.

Schaeffler, 5 Kasım’da otomotiv üreticilerinden gelen zayıf talep nedeniyle Avrupa genelinde 4 bin 700 kişiyi, bunun 2 bin 800’ünü Almanya’da olmak üzere işten çıkaracağını duyurdu. Continental, 18 Şubat’ta 2026 sonuna kadar Ar-Ge biriminden 3 bin kişinin işten çıkarılacağını açıkladı. 

Bosch, 23 Kasım 2024’te otomotiv bölümünde 3 bin 800’ü Almanya’da olmak üzere dünya çapında 5 bin 500 kişilik bir işten çıkarma planını kamuoyuna bildirdi.

Mercedes-Benz, kasım ayında yıllık maliyetleri birkaç milyar avro azaltmayı hedeflediğini belirtirken, iş gücünü azaltmanın bu planın bir parçası olacağına dikkat çekti. Commerzbank, 13 Şubat’ta 2028’e kadar çoğunluğu Almanya’da olmak üzere 3 bin 900 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. 

Puma, 12 Mart’ta dünya çapında 500 kişilik bir işten çıkarma programı açıkladı.

BioNTech, 10 Mart’ta 2027’ye kadar 950 ila 1350 arasında tam zamanlı pozisyonu kaldırmayı planladığını belirtti. Deutsche Post’un iştiraki DHL, 6 Mart 2025’te yaptığı açıklamada, yıl içinde yaklaşık 8 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Deutsche Bank ise geçen yıl yaptığı 3 bin 500 kişilik işten çıkarma sürecinin ardından, 20 Mart’ta bu yıl içinde 2 bin kişinin işten çıkarılacağını bildirdi.

REKLAMI KAPAT X