Makhlouf: Faiz artırımı en az 50 baz puan olmalı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Makhlouf: Faiz artırımı en az 50 baz puan olmalı
Doviz.com
05.12.2022 16:05

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, ECB'nin artan tüketici enflasyonunu frenlemek için bu ay borçlanma maliyetlerini en az 50 baz puan artırması gerektiğini söyledi.

Makhlouf, pazartesi günü Dublin'de yaptığı konuşmada, "Enflasyonu %2'lik hedefimize geri getirme yolumuza devam etmek için, aralık toplantımızda faiz oranlarında 50 baz puanlık bir artışı minimum ihtiyaç olarak görüyorum." dedi.

Makhlouf ayrıca, mevcut belirsizlik ortamında politika faizlerinin son noktası hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu belirtirken, "Politika faizlerinin bir süreliğine kısıtlayıcı bölgede kalmasına alışmalıyız. Enflasyonun henüz zirve yaptığından emin değilim. Bu sebeple faiz oranlarının %3'ün ötesine çıkabileceği senaryoları değerlendirmek gerekir.” dedi.

Piyasalar ise, son iki toplantıda 75 baz puanlık faiz artışının ardından ECB yetkililerinin önümüzdeki hafta yapılacak yılın son toplantısında daha küçük bir artışa yönelmesini bekliyor.

Euro Bölgesi enflasyonunun kasım ayında son 1,5 yıldır ilk kez yavaşlamasıyla birlikte, aralarında Fransız Francois Villeroy de Galhau'nun da bulunduğu bazı politika yapıcılar da 50 baz puanlık bir artışı desteklemeye başladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ise, ECB'nin enflasyonu kontrol altına almak için büyümeyi kısıtlamak zorunda kalabileceğini söylemişti.

Etiketler: ecb faiz enflasyon
REKLAMI KAPAT X