“Maliye ve para politikasında ‘U dönüşü’ şansı var”

Okuma Süresi: 2 Dakika
“Maliye ve para politikasında ‘U dönüşü’ şansı var”
Doviz.com
05.06.2023 13:03

Ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp, ekonomi politikalarının Mehmet Şimşek ile ortodoks politikalara tekrar dönebileceğini belirterek, maliye ve para politikasında ‘U dönüşü’ şansının hala olduğunu söyledi.

Bloomberg HT’de konuşan Demiralp “Tekrar ortodoks politikalara geçmek bile hızlı bir ivme sağlayabilir. Şu anda bir şekilde yükselme ivmesinin başarılı bir şekilde gideceğini düşünüyorum. Ondan sonra su yüzüne çıkabilmemiz için gitmemiz gereken mesafe olacak. Bunun ne kadar uzun soluklu olacağı verilen mesajlara bağlı olacak. Acı reçetenin maliyeti liyakatli ve güven veren ekiplerle azalır” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bağımsızlığının önemini vurgulayan Demiralp, “Bundan sonra Merkez Bankası bağımsızlığı konusuna önem veriyorum. Dilerim Merkez Bankası bağımsızlığı gerçekleşebilir. Kağıt üzerinde şu an bu dönüşün olacağına dair bir inanış var, çok fazla yanlış yapıldığı için ‘U dönüş ne kadar yapılabilecek?’ ‘Cumhurbaşkanı düşük faiz konusunda çok net bir tercih gösteriyor, ne kadar ikna edilebilecek?’ ‘Zorunda kaldığımız bir faiz artışı mı olur?’ yoksa ‘Daha uzun soluklu gerçekten enflasyon düşürme niyetle yüksek faiz artışı mi olur?” onu zaman gösterecek… Şu an yapmamız gereken bir kredi verip sonrasında beklemek. Şu anda ciddi erozyona uğramış bir kredibilite var. O kredibiliteyi piyasalar size bedavaya vermeyecektir. Önce icraatınıza bakacaklar. Sizin tekrar yıpranmış kredibiliteyi satın almaya gerekecek” dedi.

Son olarak regülasyonların kademeli olarak kaldırılacağını belirten Demiralp, “Bütün regülasyonları bir anda kaldırmak mümkün olmayacak. Yoğun bakımdaki bir hastayı kademeli bir şekilde odasına almanız gerekiyor. Ödemeler dengesi ile ilgili bir sorun yaşıyoruz, enflasyonla ilgili sorun yaşıyoruz. altında yatan temel sebep de reel olarak negatif olan politika faizi. Önce bunun normal seviyelere çekilmesi gerekiyor. Ondan sonra ince ayara geçilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun iki aşaması olduğunu düşünüyorum. İlk aşamada yüzde 40’lardaki enflasyonu daha makul 30-20’lere düşürmek gerekiyor. Ondan sonra da ince ayar kısmına geçip hedeflere yaklaşmak. Kurda yukarı yönlü baskıların devam edeceğini düşünüyorum. Normalleşme sürecinde regülasyonlar kademeli olarak kalkacaktır. Düşük faiz politikasının ekonomiye ivme kaybettirdiğini gördük” ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X