Market fiyatı uygulaması ve raftaki etiket farkına ilişkin açıklama

Okuma Süresi: 3 Dakika
Market fiyatı uygulaması ve raftaki etiket farkına ilişkin açıklama
Doviz.com
13.02.2025 09:02

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, zincir marketlerdeki fiyatları karşılaştırmaya imkan tanıyan internet sitesindeki fiyatların market fiyatlarından farklı olması halinde tüketicinin aradaki farkı talep edebileceğini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, market fiyatlarının anlık olarak takip edilmesine imkan sağlayan sistemin kullanıma açıldığını duyurmuştu.

Vatandaşların ürün fiyatlarını karşılaştırabildiği siteye 24 saat içinde ise 490 bin tekil ziyaretçinin giriş yaptığı bildirildi.

İLGİLİ HABER Bakan Kacır duyurdu: Zincir marketlerin etiket fiyatları tek siteden izlenebilecek Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK eliyle yürütülen çalışma sonucu zincir market fiyatlarının tek bir siteden izlenmesine imkan tanıyan internet sitesinin erişime açıldığını duyurdu.

Tüketici dernekleri de zincir marketlerde satılan 50 bine yakın ürünün fiyatını tek platformda karşılaştırma imkanı sunan Market Fiyatı adlı internet sitesinin tüketiciler için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bakanlığın girişimiyle devreye alınan sistemin tüketicilere sağlayacağı kolaylıklar hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, platformun tüketici haklarını koruma açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Ağaoğlu, sistemde mağaza sayısı 200’ün üzerinde olan zincir marketlerin temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri başta olmak üzere satışa sundukları ürünlerin fiyatlarının yer aldığını belirterek, "Uygulama, tüketici için büyük kolaylık. Yakın zamanda mobil uygulama da hayata geçirilecek. Tüketiciler toplu taşımada giderken bile ihtiyaç duydukları ürünlerin hangi satış noktasında kaç liradan satıldığını görebilecek ve fiyatları karşılaştırabilecekler" dedi.

“Tüketici fiyat farkını geri talep edebilir”

Ağaoğlu, sistemde ilan edilen fiyat ile mağazada görülen fiyat arasında fark olması durumunda, tüketicinin fazladan ödediği miktarı geri isteyebileceğini belirterek, “Böyle bir durumla karşılaşan tüketiciler, ekran görüntüsü alarak, fiş veya raftaki fiyat etiketiyle birlikte Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na şikayette bulunabilecek. Tüketici, devletin sağladığı bu sistem üzerinden yanlış fiyatlandırmayı anında tespit edebilecek ve hakkını arayabilecek." ifadelerini kullandı.

Ekonomist İris Cibre ise uygulamadaki fiyatlar ile market fiyatları arasındaki farka dikkati çekerek, ”Bir çok fiyat marketteki fiyattan farklı. Uygulamada fiyat 35.95 iken, gerçek markette 44.95 TL. Marketler arası bir çok üründe 25%'lere varan fark var ama o fiyatlar da doğru fiyat mı, belli değil. Uygulama fikri güzel ama, fiyat çekme sorunu çözülene kadar, MB ve TÜİK buradan yararlanmamalı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Sistemin riskleri neler?

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük ise sistemin tüketicilere sağlayacağı avantajların yanında dikkat edilmesi gereken noktalarının da olduğunu belirtti.

Buna göre Küçük, "Önemli olan, sistemde listelenen zincir market fiyatlarının güncel olması ve marketler arasındaki rekabetin sağlanmasıdır. Daha önce bazı marketlerin kendi aralarında fiyat belirlediğine şahit olduk. Bu uygulamada bunun yaşanmasına izin verilmemeli." dedi.

Fiyat belirleme sürecinin bağımsız olması gerektiğinin altını çizen Küçük, "Sistemin sağlıklı işlemesi için marketlerin fiyatları birbirinden habersiz ve bağımsız belirlemeleri önemli. Eğer rekabet ortamı sağlanırsa, sistem tüketici için son derece faydalı hale gelir." diye konuştu.

Uygulamanın kapsama alanının da genişletilmesi gerektiğini ifade eden Küçük, bakkal, küçük esnaf ve yerel marketlerin de ilerleyen süreçte platforma dahil edilmesinin fiyat rekabetini artırarak tüketicilere daha fazla avantaj sağlayacağını belirtti.

REKLAMI KAPAT X