Mastercard: Enflasyon zirve yaptı ancak 2023'te Covid seviyelerinin üzerinde kalacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mastercard: Enflasyon zirve yaptı ancak 2023'te Covid seviyelerinin üzerinde kalacak
Doviz.com
12.12.2022 15:23

David Mann, enflasyonun halihazırda zirve yaptığını ancak 2023'te Covid öncesi seviyelerin üzerinde kalmaya devam edeceğini söyledi.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika Başekonomisti David Mann, cuma günü verdiği bir demeçte, "Enflasyon bu yıl zirveyi gördü, ancak önümüzdeki yıl hala salgın öncesi seviyelerin üzerinde olacak." dedi.

Mann, 2019 seviyelerine dönmenin ise birkaç yıl sürebileceğini söyledi.

Mann'in açıklaması, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için faiz oranlarını artırdığı bir dönemde geldi.

Para politikasında sıkılaştırmaya giderek, agresif bir tutumla faiz artırımına giden merkez bankaları arasında ise başta Fed olmak üzere  Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avustralya Merkez Bankası gibi merkez bankaları bulunuyordu. Bunların yanı sıra Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler gibi gelişmekte olan piyasaların merkez bankaları da faiz artışı yoluyla enflasyonla mücadele etmeye çalışıyordu.

Fed’in ayrıca bu hafta, aralık ayı politika toplantısını gerçekleştirerek faiz oranlarını 50 baz puan daha artırması bekleniyor. Merkez bankası bu yıl faiz oranlarını ise toplamda 375 baz puan artırdı.

Enflasyon büyük bir sorun haline geldiğini ancak merkez bankalarının faiz oranlarını ihtiyaç duyulandan daha fazla artırmasının riskli olacağını belirten Mann ise, “Buradaki zorluk, gökyüzünün ve yerin nerede olduğu konusunda yönünüzü kaybetmişseniz nereye varmanız gerektiğinden tam olarak emin olamamanızdır." dedi.

Mann ayrıca, merkez bankalarının faiz artışlarında biraz daha ileriye gitmeleri ve daha sonra nispeten hızlı bir şekilde geri dönmeleri durumunda bunun ciddi bir krize yol açabileceğini vurguladı.

Yüksek enflasyona rağmen ABD'li tüketicilerin ise seyahat gibi alanlarda harcama yapmaya hala istekli olduğunu ve insanların tüketim harcamaları yerine deneyimler için harcama yapmayı tercih ettiğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X