Meclis 19 maddelik yeni yasa paketini görüşecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Meclis 19 maddelik yeni yasa paketini görüşecek
Doviz.com
22 Mart 2026 11:15

Meclis genel kuruluna sunulacak yeni kanun teklifiyle depremzedeler için konut indiriminden bedelli askerlik ücretine kadar pek çok kritik düzenleme hayata geçiriliyor. Kripto varlıkların vergilendirilmesi ve sosyal medya kullanımına yönelik kısıtlamaları da içeren 19 maddelik paket kapsamında şans oyunlarındaki reklam giderleri artık vergi avantajı sağlamıyor.

TBMM Genel Kurulu, 6 Şubat depremlerinden etkilenen vatandaşlara konut alımlarında yüzde 74 oranında indirim öngören yasal düzenlemeyi gündemine alıyor. Toplam 19 maddeden oluşan teklif, ekonomik ve sosyal hayatı doğrudan etkileyecek çok sayıda köklü değişikliği beraberinde getiriyor.

Savunma sanayi fonu ve vergi düzenlemeleri

Savunma Sanayi Fonu'nu desteklemek amacıyla hazırlanan maddeye göre bedelli askerlik ücreti yaklaşık 417 bin liraya yükseltiliyor. Şans ve bahis oyunlarına yönelik faaliyet gösteren işletmelerin reklam giderlerinin vergiden düşülmesine son verilirken, kripto para alım satım işlemlerine vergi getirilerek piyasadaki kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Aile hakları ve çocukların dijital güvenliği

Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, doğum iznini 24 haftaya çıkaran teklif üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Özel sektör çalışanlarının babalık iznini 10 güne çıkararak kamu personeliyle haklarını eşitleyen düzenleme, sosyal ağ sağlayıcılarının 15 yaş altındaki çocuklara hizmet vermesini yasaklıyor. Oyun dağıtıcılarına Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getiren maddelerle dijital dünyadaki denetimlerin artırılması planlanıyor.

Siyasi partilerin yeni yasama hazırlıkları

"Terörsüz Türkiye" vizyonu doğrultusunda atılacak yasal adımlar için bayram sonrasındaki takvim işaret ediliyor. Tarihi Komisyonda yer alan siyasi partilerin grup koordinatörleriyle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un bir araya gelmesi ve ortak rapor üzerine görüş alışverişinde bulunması bekleniyor. Diğer taraftan 18 yaş altı suça sürüklenen çocuklarla ilgili kurulan Meclis araştırma komisyonu, hukukçular ve akademisyenlerin katılımıyla bu hafta iki ayrı toplantı gerçekleştiriyor.

REKLAMI KAPAT X