Mehmet Şimşek: “Enflasyonun En Büyük Sebebi TL’deki  Değer Kaybı”

Okuma Süresi: 3 Dakika
Mehmet Şimşek: “Enflasyonun En Büyük Sebebi TL’deki  Değer Kaybı”
Doviz.com
26.03.2018 09:39

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,   "Enflasyon karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri. En büyük sebebi TL’deki değer kaybı" dedi.    Şimşek konuşmasında, TL’nin değer kaybetmesine değinerek, " kısmen ekonomi ile kısmen de bizde ve dışarıdaki siyasi gelişmelere bağlı olan TL’deki değer kaybının sürekli olmayacağını düşündüklerini ve enflasyonun tek haneye ineceğine inandıklarını,” belirtti.  

 

Enflasyon Yeniden %10’un Üzerinde

Enflasyonun yükselmesini güçlü büyümenin yan etkilerinden biri olarak açıklayan Bakan Şimşek,

"Türkiye maalesef şu anda enflasyonda uzun bir aradan sonra tekrar % 10’un üzerinde. Bu karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri. Bunu tek haneye indirmek için güçlü bir çaba içerisindeyiz. Bunun en büyük sebebi liradaki değer kaybı. Maalesef ara malı ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatı neredeyse yüzde 30’un üzerinde arttı geçen sene,” dedi. 

 

Reel Sektörün Döviz Borçları

Asıl sorunun reel sektörün döviz borçları olduğunu ve bunlar için tedbir aldıklarıı ifade eden Şimşek,  “ Döviz borçlanmaya sınır getireceğiz,  KOBİ'lerde yaptık. Büyükler yönetebildiklerini söylüyor ama görüyoruz yönetemiyorlar, tedbiri alacağız.," dedi.

 

İnşaata yatırım yapan yatırımcılara,  yatırımlarda inşaatın payının çok yüksek olduğunu hatırlatan Şimşek,  "Artık inşaata yatırım yapan yatırımcılardan, Ar-Ge'ye, teknolojiye yatırım yapmalarını istiyoruz, inşaattan kazandıklarını imalata yatırsınlar," çağırısında bulundu. 

 

“Halka Açılın”

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek konuşmasında şirket yöneticilerine de çağırıda bulunarak, "Şirketlerinizi halka açın. Biz ne gerekiyorsa her türlü desteği vereceğiz. Çünkü amacımız tabana yayılmış bir sermaye ile bu işi götürmek,"  dedi

 

Bankalara da seslenen Bakan, “Hepinizin bir aracı kuruluşu var. Ama neden yatırım bankası kurmuyorsunuz? Mevduata dayalı yatırım bankası kurun.  Startuplara yatırım yapın.Geleneksel sektörlerde kar payları düştü.  Gelecek vaadeden şirketlere daha çok kaynak verelim," dedi.

Eklam

Cari Açık Milli Gelirin %5,5’ini Aştı 

Şimşek, “Türkiye’nin cari açığının  milli gelire oranının % 5,5’in üzerine çıktığını,  bunda bir miktar petrol ve altın ithalatının etkisinin büyük olduğunu,  gelecek dönemde cari açığı kalıcı olarak %3 ve altına düşürmek gerektiğini,” dile getiren Şimşek, bunun, orta ve uzun vadede mümkün olduğunu,  kredideki genişlemenin makul düzeye inmiş olmasının cari açığın düşeceğini gösterdiğini,  cari açığı önümüzdeki dönemde % 4 ve altına düşürmeyi ümit ettiklerini,” ifade etti.   Şimşek, satınalma ve birleşmelerde artış olduğunu ve bunun da iyi bir gelişme olduğunu, ” vurguladı. 

 

Büyüme

Türkiye’nin 2017’yi muhtemelen % 7-7,5 arasında bir büyüme ile kapattığını, 2018’de ise %5,5 büyüme öngördüklerini ifade eden Şimşek, “"Yatırımlar artacak çünkü kapasite kullanım oranı çok yüksek, muazzam teşvikler var. Yatırım başvuruları, teşvik başvuruları rekor düzeyde. Kredi garanti mekanizmasını devreye soktuk. En büyük kaynağı yatırımlara ayırıyoruz," şeklinde konuştu.

Etiketler: dolar euro
REKLAMI KAPAT X