Meclis’e bugün sunulacak teklifle memur maaşı ve emekli maaşı yeniden düzenlenecek. İşte masadaki formüller..
Meclis'e bugün memur maaşları ve yüzde 25 kira sınırıyla ilgili düzenlemeler gelecek.
Torba yasa teklifinde ayrıca 6 aylık enflasyon farkı ile refah payı ve emeklilere kademeli artış düzenlemeleri de yer alacak.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre Meclis’e sunulacak teklifle en düşük memur maaşı 22 bin TL’ye çıkarılacak.
7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında kademeli artış yapılacak. 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında maaş alanlar 1. kademe, 10 bin ve 15 bin lira arasındaki maaş alanlar 2. kademe, 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alanlar ise 3. kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre aylıklarda seyyanen artış yapılacak.
Hesaplama nasıl yapılıyor?
Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Bu dönemde asgari ücrete yüzde 34 artış yapıldı. Enflasyonun 2 katı kadar artış yapıldı. Yani memurlarımız aslında yüzde 35’lik bir zammı ceplerinde bilmelidir. Bunun altında olmaz, beklentiler çok yüksek. Ancak önlerinde bir referans değer daha var. O da kamu işçilerine yapılan yüzde 45’lik artış.
Şu anda aylık memur maaşının Hazine’ye yükü 90 milyar lira seviyesinde. Yıllık trilyon 100 milyar liraya tekabül ediyor. Yüzde 85 oranında hepsinin artması demek bunun 2 milyar TL’ye yükselmesi demektir. Ben o yüzden diğer memurlara da yansıtılacağını düşünmüyorum.
Bana göre yüzde 45’lik bir artış bütün kamuya yansıtılabilir. Kamu işçisine yüzde 45 zam yapıldı bu referans. Bu zamma rağmen net tutar 22 bin TL altında kalıyorsa 22 bin TL’ye tamamlanır. En aşağıdakilere yüzde 85, yukarıdakilere yüzde 45 zam yapılır.
En düşük emekli maaşı 5500 TL’den 7500 TL’ye çıkarıldı. 7501 TL alanın maaşı artmadı bu da adaletsizliğe sebep oldu. Kademeli bir şekilde artış yapılacak. 7500 TL ile 10 bin TL arasında maaş alana daha fazla, 12 bin ile 15 bin TL arası maaş alana daha az maaş artışı yapılacak.”
*Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır.