TÜİK'in yarın açıklayacağı aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından devlet memurları ve emeklilerin alacakları zam miktarları da belli olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini yarın saat 10:00'da açıklayacak.
TÜİK'in verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,88 artarken, temmuz-kasım döneminde de tüketici fiyatlarında yüzde 14,05 artış göstermişti. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 7'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.
Toplu sözleşmeden kaynaklı olarak devlet memurları, aralık ayında TÜFE'nin sabit kalması veya aylık enflasyonun yüzde 6,18'den fazla düşmemesi halinde enflasyon farkı alacak. 2023'ün ilk altı ayı için yüzde 8 artı enflasyon farkı oranında zam yapılacak.
Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını ise 15 Ocak'ta alacak.
Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.
Memur maaşlarına ek zam talebi
Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Memur-Sen'e bağlı 11 sendikanın temsilcileriyle bir araya gelmişti.
Bakanlıktaki görüşmede Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memur maaşlarına ek zam talep etmişti.
Kamu görevlilerinin durumunun bir an önce görülmesini ve bu ocakta enflasyon farkıyla beraber yüzdelik zammın yansıyacağı zamla birlikte ek bir zammın yapılmasının zaruret olduğunun altını çizen Yalçın, "Bunu bir kez daha ifade ettik ve temel beklentimizi ortaya koyduk. Bu nasıl yapılabilir konusunda, memurlar için zam yapmanın bir çok seçeneği var. Siz bunu taban aylığa yaparsınız, seyyanen zam yaparsınız, oran olarak yüzdelik zam yaparsınız, bir kısmını oran bir kısmını seyyanen yaparsınız. Onun için kamu görevlilerinin bordrolarında çeşitli kalemler var. Yeterki bu anlamda ek zam yapılması konusundaki karar verilmiş ve çalışanların beklentileri görülmüş olsun." ifadelerini kullandı.
Vergi matrahları konusunda kamu görevlileri olarak huzursuz olduklarını ifade eden Yalçın, alınan ücretin bir taraftan geri düştüğünü, son bir kaç ay kamu görevlilerinin matrahlardan kaynaklı olarak aldıkları ücreti kaybettiklerini söyledi.
Yalçın, bu açıdan verginin yüzde 15'e sabitlenmesi ve vergi matrahlarının bu anlamda yükseltilmesi konusunu aktardıklarını ifade etti.
Memura refah payı gündemde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kazancını, zenginliğini, çalışanlar başta olmak üzere milletin her kesimine yansıtmakta kararlı olduklarını belirterek, memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla ele alacaklarını ifade etmişti.
Bu kapsamda ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere memur ve emeklilerin maaşlarına enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden alacakları zammın yanı sıra ilave bir destek de sağlanması bekleniyor.
Asgari ücrete yapılan zammın memurlar için bir mihenk taşı olduğunu ifade eden Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu yüksek asgari ücret zammının da göz önünde bulundurularak refah payının daha yüksek belirlenmesi öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.
Ancak, aralık enflasyonunun da toplanması sonucu oluşan orana refah payının eklenip eklenmeyeceği henüz kesinleşmedi.
2023 emekli ve memur maaşı ne kadar olur?
14 ekonomistin katılımıyla yapılan aralık enflasyonu beklenti anketine göre ise aralık ayı için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,61, buna göre de yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 66,59 olarak açıklandı.
Beklenti anketinin gerçekleşmesi halinde temmuz-aralık dönemi için yüzde 17,02'lik enflasyon artışına istinaden, maaşlara yüzde 10,11'lik enflasyon farkı ve toplu sözleşme gereğince yüzde 8'lik zam ile yüzde 18,11'lik bir zam yapılması bekleniyor.
Ancak ekonomistler bu zam oranının daha fazla olabileceğine dair görüş bildiriyor.
Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada, fiyat artışlarıyla ilgili tahminini paylaşarak şunları kaydetti:
"Asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte memur ve emekliler de bir beklenti içine girdi. Tahminlerde bulunurken bir önceki dönemde yapılan zamları dikkate alıyoruz. Bir önceki dönemde sosyal refah payı artışı yapıldı. Asgari ücretliye sosyal refah payı artışı yapıldığı için memurlarımıza da aynı oranda bir artışın yapılacağını öngörüyoruz. Burada yüzde 15 zamma ek olarak yüzde 10 ile 15 arasındaki bir sosyal refah düzenlemesiyle beraber hem emeklimize hem memurumuza yüzde 25 veya 30'luk bir zam bekliyoruz."
"Buna göre, en düşük emeklilerimizin aldığı maaş 3500 TL. Ben bu rakamın 5000 TL seviyesine çıkarılmasını bekliyorum."
"Burada yüzde 25'lik bir artış yapılırsa en düşük memur maaşı 11.381 TL, yüzde 30'luk bir artış olursa 11.836 TL'ye yükseliyor."
"Esnaf emeklisi ise yüzde 25 artış olursa 5.245 TL, yüzde 30 artış olursa 5.454 TL'ye yükseliyor."
"SSK'dan 2000 öncesi emekliler ise eğer yüzde 25'lik zam olursa 6.083 lira, yüzde 30 bir zam olursa 6.327 lira maaş almasını bekliyoruz."
"Bağ- kur esnafımızın alacağı ödenek ise 4.196 liradan yüzde 25'lik zamla birlikte 5.245 TL'ye, yüzde 30'luk bir artışla ise 5.454 TL'ye yükseliyor."
"TÜİK oldukça yüzümüz gülmez"
Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün ise emeklilerin gözünün aralık ayı enflasyonunda olduğunu belirterek, “Maaşlar TÜİK hesaplamalarına göre belirlendikçe ne emeklinin ne de çalışanın yüzü gülemez. Emekli aylıklarında kalıcı artışlar için emekli aylığı hesaplanmasında gösterge sistemine geçilmeli ve mevcutta yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranı, yüzde 70’e yükseltilmeli.” ifadelerini kullandı.