Memur ve emeklilerin beklediği beş aylık enflasyon farkı netleşti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Memur ve emeklilerin beklediği beş aylık enflasyon farkı netleşti
Doviz.com
03.06.2024 10:35

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emeklilerin beş aylık enflasyon farkı da netleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayında enflasyonun aylık yüzde 3,37 artış gösterdiğini duyurdu.

Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisi ile işçi emeklilerinin alacağı 5 aylık enflasyon farkları da belli oldu.

TÜİK verilerine göre enflasyon verileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 olarak gerçekleşmişti.

Rakamlar birikimli olarak hesaplandığında mayıs ayı işçi emeklisinin alacağı zam oranı da şimdiden yüzde 22,72 olarak belirlendi.

Memur ve memur emeklisinde sistem farklı

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar.

Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri temmuz ayında yılın ikinci zammını alacak.

Memur ve memur emeklisi ilk altı için toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almışlardı. Memurlar ilk altı ay enflasyonun yüksek çıkması halinde aldıkları zam ile enflasyondan doğan farkı alacak. Ayrıca yine toplu sözleşmeden doğan ikinci altı için yüzde 10'luk zam alacak.

Nisan sonu itibarıyla memur ve memur emeklisinin ikinci altı ay için alacağı rakam yüzde 17,38 olarak netleşmiş durumda. Net rakam haziran ayına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten enflasyon yorumu: En kötüsü geride kaldı! Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonda en kötü zamanların geride kaldığını belirterek, "Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz" dedi.
REKLAMI KAPAT X