Memur ve emeklilerin gözü aralık enflasyonunda: Enflasyonda beklenti ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Memur ve emeklilerin gözü aralık enflasyonunda: Enflasyonda beklenti ne yönde?
Doviz.com
29.12.2023 14:03

Asgari ücretin açıklanmasının ardından devlet memurları, sözleşmeliler ve emekliler maaş artışları için yılın son enflasyon verisini beklemeye başladı. Bu bekleyişin ortasında AA Finans’ın aralık ayı enflasyon verisine yönelik beklenti anketi sonuçlandı. İşte kritik veriye ilişkin ekonomistlerin beklentisi..

Milyonlarca çalışanın maaşını etkileyecek kritik veri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.

TÜİK'in son açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28 artarken, temmuz-kasım döneminde de tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 artış kaydetmişti. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 6'lık zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıkmıştı.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun, 2024-2025'teki memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına zammı da içeren toplu sözleşmeye ilişkin kararı uyarınca ise 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'e ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacağı bildirilmişti.

Böylelikle aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından zam olarak verilecek enflasyon farkı da belli olacak.

Memur ve memur emeklileri enflasyon farkının netleşmesi sonrasında zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

Enflasyonda beklenti ne yönde?

AA Finans'ın 10 ekonomistin katılımıyla yaptığı aralık ayı enflasyon beklenti anketinin sonuçlarına göre, söz konusu ay için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19, yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 65,19 oldu.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de aralıkta yüzde 42,39 olarak kayıtlara geçti.

İLGİLİ HABER Memurların gözü maaş zammı için 3 Ocak'ta Milyonlarca memur ve memur emeklisi maaş zammı için 3 Ocak'ta açıklanacak aralık ayı enflasyonunu bekliyor.
İLGİLİ HABER En düşük memur maaşı 33 bin lira seviyelerine çıkacak Bakan Işıkhan, memur ve memur emeklisinin maaşlarında yılbaşında yapılacak artışın yüzde 50'ye yaklaşacağını, emekli maaşlarına yönelik çalışmaların da sürdüğünü söyledi.
REKLAMI KAPAT X