Memur ve emeklilerin zam hesabında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Memur ve emeklilerin zam hesabında son durum
Doviz.com
03.10.2023 15:54

Temmuz, ağustos ve eylül ayına ilişkin enflasyon rakamının açıklanmasıyla memur ve emeklilerin zam oranları da şekillenmeye başladı. İşte memur ve emeklilerin zam hesabında son tablo....

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Buna göre eylül ayında enflasyon yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61,53'e yükseldi. Bu verilere göre temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 25,11 olarak kayıtlara geçti.

Memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak?

Bu oran ise memur ve emeklilerin maaş hesabında kullanılacak. Buna göre memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak alacakları enflasyon farkı üzerinde bu rakam etkili olacak.

Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler buna göre bu oranı aşan kısım kadar enflasyon farkına hak kazanacak.

Eylül sonu itibarıyla bu rakam yüzde 18'i aşmış durumda. Net rakam ise ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar alacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise durum daha farklı olacak. Bu kapsamdaki emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanacak.

Yılın ikinci yarısında üç aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 25,11'lik zam imkanı doğdu. Yılın kalan üç ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla ise zam oranı netleşecek.

4 Ocak 2024'te açıklanacacak enflasyon oranıyla zam oranları netleşirken, hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor.

Hükütemin açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyonu ise yüzde 65 olarak öngörülmüştü.

İLGİLİ HABER Ekonomide yeni yol haritası çizildi: Dolar ve enflasyonda yeni hedef seviyeler belli oldu Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntıları açıklandı. Bu kapsamda enflasyon ve dolar kuruna yönelik yeni tahminler de belli oldu.
REKLAMI KAPAT X