Merkez Bankası 2024 yol haritasını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası 2024 yol haritasını açıkladı
Doviz.com
29.12.2023 10:25

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılında para politikasında izleyeceği yol haritasına ilişkin bir metin yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yılında sadeleşme sürecinin devam edeceğini, parasal sıkılıkla birlikte miktarsal sıkılaşmanın da sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak sürdürüleceğini açıkladı.

TCMB, '2024 Para Politikası' metninde ana başlıklar altında önümüzdeki yıl için uygulanacak para politikasına yönelik temel unsurları ise şöyle aktardı:

"Yabancı para yükümlülükler üzerinden menkul kıymet tesisinin kademeli olarak azaltılmasına devam edilecek.

KKM hesaplarından Türk lirası hesaplara geçişin güçlenmesiyle bu alandaki düzenlemelerde de sadeleşme yapılacak.

KKM’ye yönelik talebin azalmaya devam edeceği ve Türk lirası varlıklara olan talebin güçleneceği öngörülmektedir.

Türk lirası mevduatın önceliklendirilmesine yönelik atılacak adımlarla bankacılık sisteminde Türk lirası mevduatın payının yüzde 50’ye yükselmesi ve KKM bakiyesindeki gerilemenin devam etmesi hedeflenmektedir.

2024 yılında da piyasada dönemsel likidite fazlası oluşabilecektir. Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini korumak ve parasal sıkılaştırmayı desteklemek amacıyla, kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak söz konusu likidite fazlası sterilize edilecek ve miktarsal sıkılaştırma süreci devam edecektir.

TCMB APİ portföy büyüklüğü, ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla, 2024 yılı için nominal 200 milyar TL olarak belirlenmiştir. 2024 yılında, vadesi gelecek nominal 28,2 milyar TL’lik kısım dahil olmak üzere söz konusu hedefe ulaşmak için doğrudan alım işlemleri gerçekleştirilecektir."

12 toplantı olacak

Öte yandan TCMB'nin para politikası yol haritasında 2024'te 12 Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleşeceği ifade edildi.

Kaynak: TCMB

Toplantılar öncesinde yedi günlük sessiz döneme vurgu yapılarak, bu dönemde dış iletişim olmayacağının altı çizildi.

Metne göre TCMB’nin faaliyetleri, para politikası uygulamaları ve döneme özgü gelişmeler hakkında Başkan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan sunumlar sürdürülecek. Başkan, Başkan Yardımcıları ve teknik içerikli konularda görevlendirilen TCMB mensupları tarafından diğer platformlarda yapılan sunum ve konuşmalar iletişim politikasının bileşeni olmaya devam edecek.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası PPK özeti: Enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme başladı Merkez Bankası, faizleri 250 baz puan artırdığı aralık toplantısına ilişkin özette, enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşmenin başladığını belirterek, "Kurul enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecek" ifadelerini kullandı.
REKLAMI KAPAT X