“Merkez Bankası bayram öncesinde para basma rekoru kırdı”

Okuma Süresi: 2 Dakika
“Merkez Bankası bayram öncesinde para basma rekoru kırdı”
Doviz.com
24.04.2023 16:46

Piyasadaki banknot miktarı, bayram öncesindeki iki haftaya kıyasla 73,3 milyar TL'lik artış göstererek 443 milyar TL'ye ulaştı. Her yıl bayram öncesinde yoğunlaşan banknot basımının bu yıl ise bu artışla zirve noktaya çıktığı görüldü.

Emre Deveci'nin haberine göre Merkez Bankası, bayram öncesinde son dönemlerin para basma rekorunu kırdı.

Her yıl ramazan ve kurban bayramları öncesinde Türkiye’de piyasadaki banknot miktarı (emisyon) artarken, vatandaş ise bayram harcamaları için bankadan nakit para çekmeye yönelmektedir.

Merkez Bankası’na (TCMB) bağlı Banknot Matbaası ise bu sebeple bayram öncesinde yoğun şekilde para basmaktadır. Böylelikle kartlı harcamalardaki artışın yanında fiziki para talebi de bayram önceleri artış göstermektedir.

Ancak bu yıl para basımındaki artışın, geçmiş yılların çok üzerinde olduğu görüldü.

İki haftada 73,3 milyar TL’lik artış

TCMB verilerine göre, Ramazan Bayramı’nın iki hafta öncesinde 5 Nisan’da 369,7 milyar TL olan piyasadaki banknot tutarı, iki haftada 19 Nisan’da 443 milyar TL’ye ulaştı. İki haftalık artış, miktar olarak 73,3 milyar TL, oran olarak yüzde 19,8 oldu. Böylelikle son bir yıllık artış oranı ise yüzde 69 olarak kayıtlara geçti.

Geçen sene Ramazan Bayramı öncesinde 15-29 Nisan arasında toplam banknot tutarı miktar olarak 31,9 milyar TL, oran olarak yüzde 12,1 artmıştı.

Bayram sonraları piyasadaki banknot tutarlarında ise genellikle belirgin düşüşler görülmektedir.

Kaynak: beşyüzyedi - Twitter

Etiketler: TCMB matbaa para basma
REKLAMI KAPAT X