Merkez Bankası eylülde konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası eylülde konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı
Doviz.com
16.10.2024 10:02

Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), eylülde yıllık bazda yüzde 27,4 artarken, reel olarak yüzde 14,7 düşüş kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Eylül 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2023=100), eylülde bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 148 oldu.

Eylülde yıllık bazda yüzde 27,4 artan KFE, reel olarak ise yüzde 14,7 düşüş kaydetti.

Kaynak: TCMB - Konut Fiyat Endeksi

Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında eylülde bir önceki aya göre İstanbul için yüzde 1,2, Ankara için yüzde 2,2 ve İzmir için yüzde 0,8 artış görüldü.

Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 23,4, Ankara'da yüzde 30,4, İzmir'de yüzde 23,1 yükseldi.

Kaynak: TCMB - Konut Fiyat Endeksi

İLGİLİ ANALİZ Asgari ücretlinin konut alım gücü nasıl değişti? 2025 asgari ücret görüşmelerinin başlamasına sayılı gün kala, asgari ücretlinin son yıllarda konut alım gücünün nasıl değişim gösterdiğini mercek altına aldık.

Hesaplama yönteminde revizyon yapılmıştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Konut Fiyat Endeksi hesaplama yönteminde zamansallığı artıracak şekilde revizyon yaptığını duyurmuştu.

Yeni serilerin zamansallığın artırılması amacıyla üç aylık veri seti yerine aylık veri seti kullanılarak hesaplanmaya başlandığı ve yayın süresinin t+45 yerine t+15 olarak güncellendiği belirtilen açıklamada, ek olarak, kullanılan modellerde ve ağırlıklandırma yönteminde de değişikliklerin yapıldığı, ayrıca serilerin baz yılının 2023 olarak değiştirildiği bildirilmişti.

İLGİLİ HABER TCMB'den Konut Fiyat Endeksi hesaplamasında yapılan değişikliğe ilişkin açıklama TCMB ekonomistlerinin yaptığı değerlendirmede, "Konut Fiyat Endeksi Hesaplamalarında Yapılan Revizyon"un konjonktürel gelişmeler karşısında endeksteki değişimlerin daha doğru ve zamanlı gözlemlenebilmesine imkan sağladığı belirtildi.
REKLAMI KAPAT X