Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak, beklenti ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak, beklenti ne yönde?
Doviz.com
21.02.2023 15:20

23 Şubat Perşembe günü Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklaması beklenirken; ekonomistler, bu toplantıda depremin ekonomiye etkilerini sınırlamak için faiz indirimi gerçekleşmesini bekliyor.

TCMB enflasyondaki yükselişe rağmen gerçekleştirdiği 500 baz puanlık son faiz indirim döngüsünü kasım ayında tamamlamış aralık ve ocak aylarında yaptığı toplantılarda politika faizini beklentilere paralel yüzde 9 seviyesinde sabit tutmuştu. 

Merkez Bankası bu faiz toplantılarının ardından 23 Şubat Perşembe günü saat 14:00'da tekrar bir araya gelecek ve yeni faiz kararını açıklayacak.

Reuters anketine katılan 17 ekonomist, TCMB'nin bu ay politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,50 seviyesine çekmesini bekliyor.

Reuters ankete katılan sekiz kurum politika faizinin sabit tutulacağını dokuz kurum ise yeni indirimlerin başlayacağını tahmin etti. Ankete katılan kurumlardan yedi tanesi Perşembe günü politika faizinde 100 baz puan indirim beklerken birer kurum ise 50 ve 200 baz puanlık indirim öngörüyor.

Kasım ayında ekonomik ivme kaybını gerekçe göstererek başladığı faiz indirim döngüsünü %9 politika faizinin yeterli olduğunu belirterek sonlandıran TCMB’nin tahmini maliyeti 50 milyar dolar ile 100 milyar dolar arasında tahmin edilen deprem sonucunda vereceği karar izleniyor.

Barclays bir araştırma notunda Türkiye’de meydana gelen depremin ekonomik ve siyasi etkilerine dikkat çekti ve yine de baz senaryo olarak TCMB’nin politika faizini sabit tutmasını bekledilklerini belirterek, “Baz senaryo olarak 2023’ün birinci yarısında faizlerde değişiklik beklemiyoruz fakat bir önceki TCMB açıklamasındaki güvercin sinyaller ve deprem kaynaklı beklenen ekonomik yavaşlama tahminimizdeki aşağı yönlü riskleri arttırıyor." ifadelerini kullandı.

JP Morgan ise daha önce yayımladığı bir notta 100 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini açıklamıştı.

REKLAMI KAPAT X