Merkez Bankası faiz kararını neye göre verecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faiz kararını neye göre verecek?
Doviz.com
25.07.2019 10:02

Enflasyon geçen yılın ortalarında hızlanarak Ekim'de yıllık yüzde 25.24 ile zirve görmesinin ardından kademeli olarak hız keserek Haziran'da yüzde 15.72'ye kadar çekildi.

TCMB politika faizini Eylül 2018'de 625 baz puan artırımla yüzde 24'e çekti. Bloomberg HT'nin anketine göre bankadan yarın 250 bp faiz indirimi bekleniyor. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Fed beklentileri bağlamında TCMB faiz indirimi fiyatlamasına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Şu anda Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2019 senesi için 50 - 75 bp faiz indirimine işaret eden opsiyon fiyatlaması olmasaydı, TCMB faiz indirimlerinin swap piyasasında sene sonuna kadar 700 bp'a (yani politika faizinin %17’e) çekileceği fiyatlanmazdı. Böyle agresif bir swap fiyatlaması Sn. Uysal’ın göreve getirilmesiyle mi alakalı yoksa Fed’le mi tartışılır. Ben Fed fiyatlamasıyla daha ilişkilendiriyorum ve ana korkum da bu.”

“Enflasyon görünümü faiz indiriminin gerekliliğini gösteriyor”

“Enflasyon görünümü de ( yıl sonu beklenti %14 - %15) büyüme de ( yıl sonu beklentiler % -1) TCMB faiz indiriminin gerekliliğini gösteriyor.” diyen Perform Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçınkaya, küresel gelişmelerin zamanlama olarak faiz indirimine izin verdiğini ekledi.

Fed'den Temmuz'da 25 bp faiz indirimi fiyatlanıyor

TCMB'nin politka kararından yaklaşık bir hafta sonra Fed, 2015'te başladığı sıkılaştırmacı döngüsünü sonlandırabilir.

Haziran toplantısında 10 yıldan bu yana ilk kez faiz indirimi sinyali veren Fed, karar metninden de “sabırlı duruş” ifadesini çıkarmıştı. Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre bankanın yüzde 78.5 ihtimalle 25 bp, yüzde 21.5 ihtimalle 50 bp indirime gitmesi bekleniyor.

Yalçınkaya, “TCMB faiz indirim beklentisinin ardındaki temel itici gücün FED başta olmak üzere G - 3 (Fed, AMB, BoJ) MB'lerinin parasal genişleme politikalarına hız vermeleridir.” diyor.

Hem enflasyon hem de büyüme hedeflerine yakınsamakta zorlanan G - 3 ekonomilerinin tekrar genişlemeye hız verecek gibi göründüğünü belirten Yalçınkaya, bu gelişmenin 2008 sonrasındaki genişlemeci para politikalarının çok olumlu etkilediği EM piyasalarının aynı refleksle hareket etmelerine neden olduğunun altını çizdi.

 

REKLAMI KAPAT X