Merkez Bankası 'Geç Likidite Penceresi' Faizini Arttırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası 'Geç Likidite Penceresi' Faizini Arttırdı
Doviz.com
14.12.2017 15:41

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Perşembe günü gerçekleştirdiği yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %8 de sabit tutarken, piyasayı fonladığı Geç Likidite Penceresi faizini ise 0,50 puan artırarak 12.25'ten %12.75'e yükseltti. 

TCMB Açıklaması

T.C. Merkez Bankası  tarafından Perşembe günü yayınlanan açıklamada “2017 yılının genelinde toplam talebin güçlü seyrettiği, kredilerde artış gözlendiği, son dönem ekonomik verilerinin, ekonomik faaliyetlerin gücünü koruduğu, iç talepteki iyileşmenin devam ederken, dış talep artışının ihracata olumlu yansımasının sürdüğü” belirtilerek, “enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmelerinin, beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığı, bu nedenle de PPK'nın parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar verdiği” ifade ediliyor. 

Açıklamanın  devamında  “TCMB'nin fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik temel amacı doğrultusunda, elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdüreceğinin” altı çizilerek “enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde, ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği”  vurgulanıyor.

Beklenti

Piyasanın genel  beklentisi olan 100 baz puanlık artışın altında kalan bu karar sonrasında dolar, 3.8284 liradan 3.89; euro, 4,5051 liradan 4,5744 seviyelerine geldi.  TCMB Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi, koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi faizini sabit tutmuştu. Geç likidite penceresi faizi en son 26 Nisan tarihli PKK toplantısında 11.75 puandan 12.25’e yükseltmişti.

REKLAMI KAPAT X