Merkez Bankası'ndan KKM'ye yönelik bankalara yeni uygulama talimatı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'ndan KKM'ye yönelik bankalara yeni uygulama talimatı
Doviz.com
28.08.2023 17:39

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduat ile ilgili olarak bankalara yeni uygulama talimatı gönderdi.

Kur korumalı mevduatların toplam mevduat içerisindeki payını azaltma hedefini Resmi Gazete'de yayımlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara bu enstrümanla ilgili gönderdiği uygulama talimatında detayları belirledi.

Bloomberg HT tarafından görülen talimatta, bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye aylık dönüşüm hedefi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi.

Öte yandan, KKM'den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi.

Talimatta katılım bankalarına TL mevduata geçiş hedefi için ise Nisan 2024'e kadar süre tanındı.

TCMB ayrıca gönderdiği yeni talimatta, TL payı hesaplamasında standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payına bakılacağını ifade etti.

Karar geçen hafta açıklanmıştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, KKM'yi azaltacak düzenleme kararını geçen hafta açıklamıştı.

Buna göre döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırılmıştı.

Geçtiğimiz haftaki karara göre, vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29; 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25; 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 olmuştu.

Merkez Bankası, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında da değişiklik yapmıştı. Değişikliğe göre, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmişti. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankaların ise ek menkul kıymet tesisine mecbur olacağı bildirilmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan KKM’nin payını azaltacak yeni adım Merkez Bankası, TL mevduatları artıracak, KKM’nin ise mevduat içerisindeki payını azaltacak yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklikle, vadesi gelen KKM hesaplarının TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.
Etiketler: TCMB KKM mevduat faiz
REKLAMI KAPAT X