Merkez Bankası'ndan mevduat faizlerini artıracak yeni karar

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası'ndan mevduat faizlerini artıracak yeni karar
Doviz.com
13.03.2024 13:07

Türkiye Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımlarını açıkladı.

Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında bugün değişiklik yaptı. 

Uygulamanın ise 15 Mart tarihinde başlayacağı ve 5 Ocak 2025 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

TCMB'nin uygulama talimatı ile yaptığı değişiklikler ise şöyle sıralandı:

“TCMB, serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.

Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 25'ini bloke olarak tesis edecek.

Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 15'ini bloke olarak tesis edecek.

TCMB zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.”

Değişiklikler ne anlama geliyor?

Bankacılar da yapılan değişiklerle getirilen zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditeyi sıkılaştıracağını, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağını söyledi.

TCMB'nin yeni başlattığı kısa vadeli TL mevduat için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulaması ayrıca bankacılara göre kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak.

İLGİLİ HABER Yeni TCMB yönetiminden "zorunlu karşılıklara faiz" adımı Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan'ın ilk kararı, "TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi" amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanması oldu.
REKLAMI KAPAT X